Breivik saadetakse 21 aastaks trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: SCANPIX

Täna tegi kohtunik Wenche Elizabeth Arntzen teatavaks otsuse, mille järgi on Anders Behring Breivik süüdiv ning mis saadab massimõrvari 21 aastaks trellide taha.

Oslo aja järgi kell 9.08 tegi kohtunik Arntzen teatavaks üksmeelse kohtuotsuse, mille järgi on 77 inimest tapnud Breivik süüdiv. Massimõrvarile määrati 21 aasta pikkune vanglakaristust, millest arvatakse maha eeluurimisvanglas veedetud 445 päeva, vahendas Telegraph.

Breiviku näole ilmus kohtuotsuse väljakuulutamise järel rahulolev muie, sest tema sooviks oligi, et ta süüdivaks tunnistatakse.

Ta on end esitlenud kui sõdalast, kes võitleb Norra islamisatsiooni vastu. Breiviki plaaniks on vanglas olles jätkata oma sõda multikultuursuse vastu ning alustada selleteemalise raamatu kirjutamist.

Breivik on kindel, et ta lõpetab oma elu vanglas. Kuigi Norra maksimaalne vanglakaristus on 21 aastat, võidakse mehele määrata «ennetav kinnipidamine». Seda võib pikendada nii kaua, kui kohus leiab, et vang on ühiskonnale ohtlik.

Möödunud aasta 22. juulil nõudsid Breiviki korraldatud rünnakud 77 inimelu - kaheksa hukkus Oslos autopommi plahvatamisel ning 69 Utøya saarel Tööpartei noortelaagris aset leidnud tulistamises. Lisaks sai vähemalt 242 inimest viga.

Breiviki sõnul oli tema sihtmärgiks valitsev Tööpartei, kes toetab moslemite sisserännet. Samuti lükkas ta tagasi väite, nagu oleks ta lastemõrvar, ning kinnitas, et kõik tema ohvrid olid ajupestud multikultuurset ühiskonda pooldavad aktivistid.

Veresauna korraldaja sõnul ei eksisteeri enam demokraatiat ning meedia takistab juurdepääsu rahvuslikele konservatiivsetele ideedele. Samuti on koolid vastutavad. Breiviki kinnitusel korraldas ta ennetavad rünnakud, et kaitsta norralasi.

Ehkki kohtuotsus on täpselt see, mida rahvas ja Breivik lootsid, võivad süüdistajad veel apellatsiooni esitada. Prokurör nõudis massimõrvari süüdimatuks tunnistamist ja sundravile saatmist.

Kohtuniku sõnul tegutses Breivik üksinda ning väidetav salajane «templirüütlite ordu» ei eksisteeri. Süüdistajad on varem kasutanud seda fakti, et tõestada Breiviki vaimuhaigust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles