WHO: marutõve ärahoidmiseks tasub vaktsineerida koeri

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marutõvekahtlusega koera magamapanek Indoneesias.
Marutõvekahtlusega koera magamapanek Indoneesias. Foto: AFP / Scanpix

Koerte vaktsineerimine on mõistlikum, kui haigestunud penilt pureda saanud inimeste tarbeks marutõvevaktsiinide tootmine, leiavad tervishoiueksperdid.

Uudisteagentuuri Reuters andmeil nõuab marutõbi keskmiselt iga kümne minuti järel kusagil maailmas ühe inimelu. Enamik ohvritest pärineb arenguriikidest.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) ning Bill ja Melinda Gatesi Fond toetavad uut programmi, mille eesmärgiks on tõrjuda see nii inimestele kui loomadele surma toov haigus välja Filipiinidelt, Lõuna-Aafrikast ja Tansaaniast. Selle käigus on plaanis vaktsineerida 70 protsenti nende riikide koertest – nii neist, kel on omanik olemas, kui ka hulkuvatest.

«Kõige lihtsam ka odavam viis on vaktsineerida koeri, kes on süüdi peaaegu kõigis inimeste marutõvejuhtumites,» rääkis WHO uurija Francois Meslin Reutersile. «See on märksa odavam kui pakkuda vaktsiini kõigile koeralt hammustada saanud inimestele riikides, kus marutõbi levib.» Lisaks on teatud piirkondades inimestele mõeldud marutõvevaktsiinist puudus, koerte oma leidub aga küllaga.

Marutõbi on äärmiselt nakkav viirushaigus, mis võib külge hakata kõigile imetajatele, nende seas ka inimesele. Haigelt loomalt nakkuse saanud inimese võib päästa, kui teda vaktsineerida kiiresti, enne peiteperioodi lõppu. Kui tõve sümptomid aga juba välja on löönud, on surm üsna kindel. Meditsiiniajaloost on teada vaid üks juhtum, kui arstid on suutnud inimese juba välja löönud marutõvest terveks ravida. 2004. suutsid USA tohtrid Wisconsini protokolliks nimetatud kompleksraviga päästa 15-aastase tüdruku elu.

WHO andmeil sureb igal aastal marutõppe umbes 55 000 inimest. Neist enamik elab Aasias või Aafrikas. Näiteks Angolas on viimaste kuude marutõvepuhangu käigus surnud vähemalt 93 inimest, suurema osa ohvritest moodustavad lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles