Professor: Soomes oleks Breivik saanud eluaegse vangistuse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: SCANPIX

Soome kohus oleks süüdivaks mõistetud Anders Behring Breivikile määranud eluaegse vangistuse, ütles kriminaalõiguse professor Dan Frände.

Professori oletusel istuks Behring Breivik ära vähemalt 20 aastat, vahendas iltasanomat.fi.

«Pärast tosinat aastat võiks ta hakata uurima, et kas Helsingi teise astme kohus laseks ta tingimisi vabaks. Kuid on täiesti välistatud, et ta nii kiiresti välja pääseks,» rääkis Frände.

Kui norralasest massimõrvar oleks kohtus tunnistatud süüdimatuks, siis Soomeks oleks ta saadetud sundravile. Vähenenud vastutusvõime korral saab mõrva eest eluaegse vangistuse või sellest leebema kindla pikkusega vanglakaristuse.

Enne 2004. aastat võis kohus leevendada vähenenud vastutusvõimega inimese karistust, mis Behring Breiviki juhtumi korral oleks viinud mõistetamatu lõpptulemuseni. Maksimaalne vangistus oleks olnud siis 12 aastat ja esimesel korral oleks süüdimõistetu istunud ära vaid kuus aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles