Kremli-kriitik Kasparov astus kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kremli-kriitiline male eksmaailmameister Garri Kasparov astus täna kohtu ette, süüdistatuna politseiniku hammustamises punkbändi Pussy Riot otsuse väljakuulutamise ajal.

Kasparovit tervitas umbes 20 toetajat, kui ta sisenes samasse kohtusse, mis pälvis nädal aega tagasi maailma hukkamõistu kaheaastase vanglakaristuse määramise eest kolmele noorele feministile, kes tegid katse pidada Moskva Lunastaja Kristuse kirikus president Vladimir Putini vastast «punkpalvust».

49-aastane Kasparov ütles oma avasõnas, et on juba viiel korral seisnud kohtu ees süüdistuste alusel, mida tema on pidanud poliitilisteks, vahendas eratelekanal Dožd.

Kasparovi ja veel mitmete inimeste vahistamisest Pussy Rioti viimase kohtupäeva ajal eksisteerival videosalvestisel on näha, kuidas politseinik lööb Kasparovit pähe, kui rühm ohvitsere teda minema tirib ning seejärel ootavasse politseibussi lükkab.

Kasparovile on vormiliselt esitatud süüdistus meeleavalduste korra rikkumises, mille eest võib teda ähvardada kuni 15-päevane arest haldusõigusrikkumise eest.

Ent märksa tõsisema kriminaalsüüdistuse oht tekkis pea kohe pärast Kremli ühe ägedaima kriitiku kinnipidamist, kui ohvitser süüdistas Kasparovit enda hammustamises väljaspool kaamerate vaateulatust politseibussis.

Kui Kasparov sellises rünnakus süüdi mõistetakse, ähvardab teda viieaastane vangistus ning see tähendaks edasist suhete jahenemist niigi jäistes Venemaa ja Lääne vahelistes suhetes, mis valitsevad alates Putini kolmanda ametiaja algusest.

Kasparov esitas varem sel nädalal vastuhagi, süüdistades politseinikku laimus ja ebaseaduslikus kinnipidamises.

Tema toetusrühma sait www.kasparov.ru avaldas fotod algsest politseiraportist, millest nähtub, et Kasparovi nimi oli ainus käsitsi kirjutatud asi dokumendis, mis näis olevat üldine väljaprinditud šabloonsüüdistus.

Moskva politsei edastas väidetava hammustamise uurimise mõjuvõimsale föderaalsele juurdluskomiteele, mille uurida on ka teiste protestiliidrite Aleksei Navalnõi ning tosinkonna teiste tuntud Putini vastustaja suhtes algatatud kriminaalasjad.

Moskva kohus kavatseb algul käsitleda Kasparovi väidetavat haldusõigusrikkumist, enne kui võtab menetlusse süüdistused hammustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles