Venemaa kohus mõistis Kasparovi ebaseadusliku protesti osas õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov.
Garri Kasparov. Foto: SCANPIX

Venemaa kohus mõistis eile Kremli-kriitilise male eksmaailmameistri Garri Kasparovi õigeks ebaseadusliku protestimise osas, kuid mees võib endiselt süüdi jääda politseiniku hammustamises punkbändi Pussy Riot otsuse väljakuulutamise ajal.

Üllatavas otsuses tõdes kohus, et Kasparovi süü pole tunnistajate poolt tõestatud.

Kasparov ise nimetas kohtuotsust «ajalooliseks», kui kohtunik keeldus arvestamast politseiniku väiteid, et malemeister karjus poliitilisi loosungeid.

«Esimest korda ei tunnistanud kohus mundris ametnike ütlusi nagu seda teistes kohtutes tehakse iga päev. See otsus aitab inimesi, kes leiavad endid samalaadsest oluorrast,» ütles Kasparov ajakirjanikele, keda tänas video- ja fototõestuste hankimise eest.

Kasparovit tervitas eile umbes 20 toetajat, kui ta sisenes samasse kohtusse, mis pälvis nädal aega tagasi maailma hukkamõistu kaheaastase vanglakaristuse määramise eest kolmele noorele feministile, kes tegid katse pidada Moskva Lunastaja Kristuse kirikus president Vladimir Putini vastast «punkpalvust».

Neljakümne üheksa aastane Kasparov ütles oma avasõnas, et on juba viiel korral seinud kohtu ees süüdistuste alusel, mida tema on pidanud poliitilisteks, vahendas eratelekanal Dožd.

Kasparovi ja veel mitmete inimeste vahistamisest Pussy Rioti viimase kohtupäeva ajal eksisteerival videosalvestisel on näha, kuidas politseinik lööb Kasparovit pähe, kui rühm ohvitsere teda minema tirib ning seejärel ootavasse politseibussi lükkab.

Kasparovile esitati eile süüdistus meeleavalduste korra rikkumises, mille eest ähvardas teda kuni 15-päevane arest haldusõigusrikkumise eest. Ent märksa tõsisema kriminaalsüüdistuse oht tekkis pea kohe pärast Kremli ühe ägedaima kriitiku kinnipidamist, kui ohvitser süüdistas Kasparovit enda hammustamises väljaspool kaamerate vaateulatust politseibussis.

Kui Kasparov sellises rünnakus süüdi mõistetakse, ähvardab teda viieaastane vangistus ning see tähendaks edasist suhete jahenemist niigi jäistes Venemaa ja Lääne vahelistes suhetes, mis valitsevad alates Putini kolmanda ametiaja algusest.

Kasparov esitas varem sel nädalal vastuhagi, süüdistades politseinikku laimus ja ebaseaduslikus kinnipidamises.

Tema toetusrühma sait www.kasparov.ru avaldas fotod algsest politseiraportist, millest nähtub, et Kasparovi nimi oli ainus käsitsi kirjutatud asi dokumendis, mis näis olevat üldine väljaprinditud šabloonsüüdistus.

Moskva politsei edastas väidetava hammustamise uurimise mõjuvõimsale föderaalsele juurdluskomiteele, mille uurida on ka teiste protestiliidrite Aleksei Navalnõi ning tosinkonna teiste tuntud Putini vastustaja suhtes algatatud kriminaalasjad.

Moskva kohus käsitles algul Kasparovi väidetavat haldusõigusrikkumist ja võtab siis menetlusse süüdistused hammustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles