Noor kunstnik disainib erivajadustega inimestele

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autor ja tema looming: Sylvia-Johanna Annus oma disainitud mööbliga koduaias.
Autor ja tema looming: Sylvia-Johanna Annus oma disainitud mööbliga koduaias. Foto: Laura Oks

Esimese Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku stipendiumi pälvinud Sylvia-Johanna Annus keskendub erivajadustega inimestele suunatud disaini loomisele.

Stipendiumi asutanud Lions Club Tallinn Hansa naisorganisatsiooni presidendi Ingrid Lepa sõnul otsustas žürii andekate nominentide seast 3000-eurose toetuse määrata Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini magistrandile Annusele seepärast, et temal oli raha kasutamise põhjendus seotud erivajadustega inimestega. On ju Lions-liikumise põhilisi tegevusvaldkondi heategevus ja puuetega inimeste abistamine.

«Maailmas on palju asju, mida pole kellelgi eriti vaja, aga samas napib puuetega inimestele abivahendeid, mis võimaldaksid neil ise igapäevaelus hakkama saada,» ütles Annus. «Magistritöö raames soovingi jõuda reaalsete lahendusteni just selles valdkonnas.»

Nagu kõik tudengid, on temagi teinud koolitööna mööblit, valgusteid jm tarbeasju. Koos kursusekaaslastega on projekteerinud näiteks välitingimustesse mõeldud pakiautomaadi ja jalgrattakapi ning loonud kaubamärkide identiteete. Neist kõige tuntum on lihtsa ja lakoonilise graafikaga loodustoodete brändi Moshi kujundus.

Sel suvel disainis Annus minimalistliku rauast grilli, mis kuulub põhjamaise õuelu juurde. Nagu ka muruniitmine. Lilled, maitsetaimed, köögiviljad ja viinamarjad on nende peres kunstnikust ja hobiaednikust isa Siim-Tanel Annuse pärusmaa.

«Mulle meeldib iseseisvalt töötada. Kavandan ja teostan mõnuga oma projekte. Olen põhjalik ja seepärast on mul ka päevakava paigas,» tunnistas neiu ja lisas, et ei jäta ühtki asja viimasele minutile.

Tema nõrkuseks on oma käega plaane kirjutada, ideid paberile panna. Need mõttevälgatused-kavatsused on alati kaunilt vormistatud. «Praktilise inimesena juurdlen pikalt, kas ja kuidas üht või teist asja teha. Kui vastused on käes, asun innukalt tööle,» mainis ta.

Praegu on Annusel koos Katrin Koovitiga käsil septembri alguses Helsingis Suvilahtis avatava eesti disaininäituse kujundus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles