Kurikuulus kolmikmõrvar tahab aina vanglast välja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eelmisel kümnendil Ida-Virumaal jõhkrate tapmistega tuntust kogunud ja end pikalt politsei eest varjanud kolmikmõrvar Juri Zaitsev on viimastel aastatel neljal korral taotlenud kohtult ennetähtaegset vabastamist, ent saanud eitava vastuse, kirjutas ajaleht Põhjarannik.

Eesti Põlevkivis mäepäästjana töötanud kahe lapse isa Juri Zaitsevi kuritegelik teekond algas 1995. aasta augustis Alajõe baaris dessantväelaste päeva tähistades, kui ta koos kahe semuga peksis läbi ja hiljem tappis samas baaris aega veetnud politseiniku Vaito Jaksi ning Ida-Viru maavanema autojuhi Heldur Lassi.

Aasta hiljem ründas ta Jõhvi lähedal metsas ühte taksojuhti, püüdes sõidukit röövida. Ehkki ta süstis ohvrile unerohtu ja teda tulistas, õnnestus taksojuhil pääseda.

1996. aasta 5. augustil tappis patsiendiks maskeerunud, eelnevalt vuntsid ja juuksed blondeerinud Zaitsev Kalašnikovi automaadist Puru haigla trepil mikrobussist väljunud inkassaatori. Kurjategija sai saagiks 300 000 meedikute palgaraha ja pages sellega Tallinna, kus ta end aastaid politsei eest varjas.

Zaitsevi päevad vabaduses lõppesid 1998. aasta 17. juulil. Zaitsev läks parajasti ühe naisega koos keskturule, kui ta mehe jaoks kõige ootamatumal hetkel vahistati, kirjutas ajaleht. Läbiotsimisel leiti mehe hõlma alt püstol Margolin koos 21 padruniga. Zaitsevi üürikorteri läbi otsides leiti käsigranaat, püstolisummuti ja Kalašnikovi automaat hulga padrunitega.

Esimese astme kohus mõistis Zaitsevi süüdi ja määras talle 30 aastat vangistust, ringkonnakohus aga vähendas selle 15 aastale.

Viimasel neljal aastal on Zaitsev kindla regulaarsusega esitanud taotlusi tema ennetähtaegseks vabastamiseks, kuid seni edutult. Viimati lükkas Viru maakohus tema taotluse tagasi tänavu 12. jaanuaril.

Viru vangla ega ka prokurör ei toetanud Zaitsevi ennetähtaegset vabastamist, põhjendades seda asjaoluga, et Zaitsev on ohtlik isik, sest kuigi uue kuriteo sooritamise võimaluse protsent on tema puhul madal, võib tema sooritatud kuritegu olla väga ohtlik. Juri Zaitsevi karistusaeg lõpeb tuleva aasta suvel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles