Komisjon lõi linnaosade seaduse kolmeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu tööhoos..
Riigikogu tööhoos.. Foto: Mati Hiis/ SL Õhtuleht.

Põhiseaduskomisjon andis eile riigikogu menetlusse kaks kohalike valimiste korraldamist ja linnaosade kaotamist käsitlevat eelnõu, eraldades need seadusest, mille president tagasi saatis.



Kohaliku omavalitsuse korralduse seadust muutva eelnõu järgi ei tohi volikogu linnaosa või osavalda likvideerida ega muuta nende piire korraliste kohalike valimiste aastal. Kui seda on siiski tehtud, jõustub volikogu vastav otsus selle tegemisele järgneval aastal.



Eelnõu algatajate sõnul näeb ka kehtiv seadus ette, et eelarveaasta jooksul ei tohi linnaosavalitsuse, osavallavalitsuse või -vanema volitusi ega eelarvet muuta, ning esmaspäeval algatatud muudatused peaksid seda põhimõtet vaid täpsustama.



Teine kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadust muutev eelnõu käsitleb valimiste korraldamist, nähes ette, et Tallinnas moodustab volikogu linnaosade kaupa kaheksa valimisringkonda, ent kui linnaosasid pole moodustatud, tekivad valimisringkonnad viimaste kohalike valimiste ringkondade jaotuse ja piiride alusel.



Tallinnas jääks seega oktoobris toimuvatel valimistel alles Haabersti, Kesklinna, Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita ja Põhja-Tallinna valimisringkond. Juhul kui mõni vald või linn otsustab Tallinnaga ühineda, moodustab see valimistel eraldi ringkonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles