Eesti suurim küüslauk kasvab Ellakvere külas

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslaugud mullusel küüslaugufestivalil.
Küüslaugud mullusel küüslaugufestivalil. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Jõgeval Külmalinna küüslaugufestivalil suurima küüslaugu väljaselgitamiseks korraldatud konkursi võitis Mare Kornel, kes esitas oma maakodu põllult Jõgeva vallast Ellakvere külast mõõtmiseks 95-millimeetrise läbimõõduga küüslaugu.

Kornel hakkas oma küüslaugumaad sel aastal eriti põhjalikult hooldama, sest soovis, et valmiksid iseäranis suuremõõtmelised küüslaugud, mida Oskar Lutsu «Kapsapeast» ja Paunvere väljanäitusest inspiratsiooni saades võiks nunnudeks kutsuda.

«Töö ja vaev andsid üsna häid tulemusi. Küüslauk Venemaa päritoluga sordist, mis oma mõõtmete tõttu esikoha sai, oli aga üllatuslikult kasvanud põllul, mis väga suurt hoolitsust ei saanudki,» rääkis perenaine, keda autasustati puidust tunnustusplaadi ja loodustoodete pakiga.

Kornel töötab Tartumaal Ihastes hobusekasvatuse alal ning kasvatab hobikorras hobuseid ka Ellakvere külas. «Meie seda praktiseerinud pole, kuid teadaolevalt maitseb küüslauk ka hobustele,» ütles ta.

Kodumajapidamises küüslaugu kasvatamisel ja hobustega tegelemisel on Marel abiks ka tütred Anu, Aili, Anni ja pereisa Ants. Kornelid tõid festivalilaadale küüslauku ka müügiks ja sellel oli hea minek nagu ka teiste kauplejate aiasaadustel.

Teist ja kolmandat kohta jagasid suurima küüslaugu konkursil Illar Roos Järvamaalt Imaverest ja Taavi Kasemets Lääne-Virumaalt Rakvere vallast, kes esitasid konkursile 89,5-millimeetrise läbimõõduga küüslaugud.

Küüslaugufestivali peeti Külmalinnaks kutsutud Jõgeval viiendat korda ning selle peakorraldaja oli meelelahutusettevõtja Aimar Pihlak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles