Raport: Breivikil võib Soomes olla aatekaaslane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Soome kaitsepolitsei uurijale pakkus huvi isik, kes internetis esines nime Väinamöinen all ning avaldas kirjutisi, mis on Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki manifesti seisukohtadega sarnased.

Kaitsepolitsei uurija Maria Paaso raportis seisab, et Brevik on islami ja moslemite vastase ideoloogia esindaja ning tal on järgijaid, kirjutab iltalehti.fi.

Breivik kirjutistes seisab, et moslemite «sissetung» hävitab Põhjamaade kristliku kulutuuri ja moraali. Moslemite tõttu muutub ühiskond liiga liberaalseks.

Soomes on Breiviki seisukohtadele sarnaseid seisukohti avaldanud internetis Väinamöineni nime kasutav isik, kes riputas sellised kirjutised 2008 – 2009. Ka neis tuntakse muret mitmekultuurilisuse ja moslemite pealetungi pärast.

Soome politseile ei ole nende kirjutiste autor teada.

«Väinämöineni manifest meenutab väga Breiviki manifesti. Mõlemas kardetakse, et teist usku ja teisest rahvusest inimeste elama asumine võib kohaliku rahvuskultuuri ja ühiskonna alustalad hävitada,» seisab Paaso raportis.

Väinamöinen sarjab oma kirjutistes soomlasi, kes on Soome hädade põhjustajateks. Lisaks poliitikutele on ta nimekirjas teisi kõrgeid riigiametnikke, teadlasi, ajakirjanikke ja ka tavakodanikke.

Väinamöineni tekstid erinevad Breiviki omadest selle poolest, et neis nähakse sisserändajaid ohuna. Breivik näeb ennekõike ohuna poliitikuid ja juhte, kes soosivad mitmekultuurilist ühiskonda.

Paaso arvates, ei ole Brevik «üksik hunt», vaid tal võib olla palju aatekaaslasi.

Paaso rõhutas, et raportis avaldatu on tema arvamus, mitte Soome kaitsepolitsei ametlik seisukoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles