Teder: koolid peaksid hoiduma vanemate töökohaandmete küsimisest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul peaksid koolid hoiduma sisseastumisankeetides lapsevanemate töökohaandmete küsimisest.

Tederi sõnul on vanemate töökoha ja ameti kohta andmete küsimine olnud aastaid probleemiks ning ka sel aastal küsitakse neid sisseastumisankeetides üsna ulatuslikult.

Tema sõnul peavad ankeedis küsitavad andmed olema möödapääsmatult vajalikud koolile pandud ülesannete täitmiseks - nii võib kool koguda vanemate kontaktandmeid, et saada nendega ühendust laste turvalisuse ja koolikohustuse täitmise tagamiseks. Töökoha ja ameti kohta andmete kogumisest peaksid koolid tema hinnangul aga täies ulatuses hoiduma.

«Eeskätt koolikohustuse täitmine eeldab vanemate ja kooli koostööd, mille õnnestumiseks on vaja usalduslikku suhet vanema ja kooli vahel. See suhe võib oluliselt kahjustuda, kui tööandja saab lapsega tekkinud probleemidest teada,» märkis Teder.

Samuti võib vanemate töökoha ja ameti teadmine tema hinnangul kaasa tuua õpilaste varajase rühmitamise vanemate haridustaseme ja positsiooni järgi, mis võib avaldada mõju nii lapse õpitulemustele kui ka hilisematele karjäärivalikutele. «Sõltuvalt vanemate töökoha mainest võidakse hakata kohtlema erinevalt ka lapsi,» ütles ta.

Õiguskantsleri sõnul tuleb vanemate töökoha ja ameti küsimine kõne alla ainult pärast kooli vastuvõtmist ning juhul, kui vanemate töökogemusi kasutatakse õppeprotsessis, nagu näiteks Rocca al Mare kooli praktikas. Ta toonitas, et ka siis tuleks esmalt vanematele kaasamise eesmärki ja sisu tutvustada ning suhelda edasi vaid nende vanematega, kes on nõus projektis kaasa lööma. «Niisugusel juhul jääb ära kõigi vanemate töökohtade andmete kogumine nii-öelda igaks juhuks,» ütles Teder.

Teder meenutas, et on aastate jooksul töökohaandmete küsimise pärast pöördunud üksikute koolide poole, kuid üldist olukorda ei ole see oluliselt parandanud. Nüüd saatis ta haridus- ja teadusministrile märgukirja, kus palus abi koolide teadlikkuse tõstmisel ja õigusvastase praktika lõpetamisel. «Märgin seejuures, et sarnane probleem võib esineda ka lasteaedades, mistõttu palun teil võimalusel korraldada sellest ka lasteaedade juhatajate informeerimine,» lisas õiguskantsler märgukirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles