Obamal soovitati Venemaad lepitada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gary Hart (vasakul) ja Chuck Hagel kohtumas Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga.
Gary Hart (vasakul) ja Chuck Hagel kohtumas Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga. Foto: Reuters / Scanpix

USA uus president Barack Obama peaks mõlema suurpartei esindajatest koosneva komisjoni hinnangul tegema Venemaa lepitamiseks järeleandmisi, kuid mitte lubama Moskval taastada kunagist Nõukogude mõjusfääri.

Nixoni mõttekoja ja Harvardi ülikooli Belferi rahvusvaheliste suhete keskuse ühiskomisjon, mida juhtisid endised diplomaadid ja senati liikmed, demokraat Gary Hart ja vabariiklane Chuck Hagel, andis esmaspäeval avaldatud raportis riigipeale kokku 19 soovitust, kuidas Venemaad lepitada, ning sihikule võeti muu hulgas ka NATO ittalaienemine.

«Leppige sellega, et ei Ukraina ega Gruusia pole valmis NATO liikmesuseks ja tehke koos USA liitlastega tööd selle nimel, et leida NATO liikmestaatuse kõrval teisi võimalusi, demonstreerimaks toetust nende suveräänsusele,» märgitakse AFP andmetel selles raportis.

«Liikmestaatuseni mitte ulatuv erisuhe NATOga võiks toimida samamoodi nagu liikmesus ning oleks kasulikuks viisiks, kuidas tagada, et need ukrainlased ja grusiinid, kes tahavad liituda NATOga, ei heituks,» soovitavad raporti koostajad.

Ehkki raportis kinnitatakse vajadust seista vastu Venemaa püüdlustele taastada endise Nõukogude Liidu mõjusfääri, soovitatakse samas uuel administratsioonil vaadata uutmoodi ka raketitõrje süsteemide paigutamisele Poola ja Tšehhi pinnale.

Suurriikide praeguse suhteid kirjeldati kui «sügavalt häirituid», ent samas arvati, et Moskva «ei ole vähemalt veel» vaenulik USA suhtes. Venemaal polevat komisjoni hinnangul ei tahet ega ressursse uue külma sõja pidamiseks, vahendas raportit ka Associated Press.  

Komisjon kutsus presidenti üles tegema «tõelisi pingutusi, et arendada ühist lähenemist jagatud ohule, mida kujutavad Iraani või teiste raketid».

Majandusküsimustes soovitas raport, et Washington kiirendaks Venemaa vastuvõttu Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) liikmeks ning tühistaks kiiresti külma sõja aegsed piirangud kaubandusele venelastega, mis kehtestati 1974. aastal Jackson-Vaniki aktiga.

Hagel ja Hart külastasid enne raporti esitamist eelmisel nädalal ka Venemaad ning kohtusid teiste seas president Dmitri Medvedeviga. Hageli sõnul esitati värske raport teiste seas Obama rahvusliku julgeoleku nõunikule Jim Jonesile ja asepresident Joe Bidenile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles