Rahastamisskandaalist võib hargneda pistiselugu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Palling.
Kalle Palling. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Üle kolme kuu kestnud Reformierakonna võimaliku ebaseadusliku rahastamise juhtumis on erilise tähelepanu all riigikogu liige Kalle Palling, kes skandaali puhkedes pidi tõrjuma süüdistust, et tema käskis kolmandal isikul erakonnale annetada 15 000 krooni.



Postimehe andmetel on ta huviorbiiti sattunud väidetavalt hoopis pistisekahtlustusega. Esitasime eile Pallingu nõudel talle küsimused kirjalikult: 1. Millal ja mitmel korral olete käinud prokuratuuris vestlusel? 2. Käisite te vestlusel tunnistaja või kahtlustatavana? 3. On teile esitatud kahtlustus? 4. Kui jah, siis on see seotud pistisega? Lisaks palus Postimees üldist hinnangut senisele kriminaalmenetlusele.

Oma vastuse lubas Palling avaldada vaid terviklikult: «Olen käinud Silver Meikari kaasuse raames ühe korra politseis vestlemas. Minult võeti KrMS § 214 alusel allkiri mitte avaldada menetlusandmeid. Võin kindlasti öelda, et minu südametunnistus on puhas ning loomulikult aitan igati kaasa tõe väljaselgitamisel. Kogu loo kohta arvan, et meil kehtib paraku absoluutse menetlemise põhimõte, mis tähendab seda, et kui keegi sinu peale näpuga näitab, siis asja ka menetletakse. Nii võib paraku menetlusosaliseks sattuda Eestis igaüks. Kui prokuratuur on otsustanud minu kohta käiva menetlusinfo avaldada, siis saavad ajakirjanikud neilt ka kõik muu vajaliku informatsiooni menetluse nüansside kohta.»

Riigiprokuratuur jäi eile napisõnaliseks, kuna juhtiv riigiprokurör Heili Sepp oli terve päeva hõivatud. Küll teatas nende pressibüroo, et seoses Pallinguga pole ühtegi eraldi kriminaalasja alustatud ning kõiki võimalikke Reformierakonna rahastamisega seotud kuriteokahtlusi uuritakse ühe ja sama kriminaalasja raames.

Viisteist aastat Reformierakonna liige olnud Silver Meikar kirjeldas mai lõpus Postimehe arvamusloos, kuidas ta annetas oma nime all aastail 2009–2010 parteile 115 000 krooni, mis polnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Ettepaneku annetused Meikari nimele vormistada tegi Reformierakonna toonane peasekretär, praegune justiitsiminister Kristen Micha­l. Raha vahendas praegune riigikogu liige Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal.

Postimehe andmetel on Reformierakonna võimaliku ebaseadusliku rahastamise juhtumi menetlus lõpusirgel ja sel või järgmisel nädalal selgub, kas süüdistusega jõutakse ka kohtusse. Kui nii läheb, on Michal lubanud ametist lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles