Kolme osapoole partnerlussuhe kütab Brasiilias kirgi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia kirikuringkonnad on kummalise partnerlussuhte vastu teravalt sõna võtnud. Pildil Candelaria katedraal Rio de Janeiros.
Brasiilia kirikuringkonnad on kummalise partnerlussuhte vastu teravalt sõna võtnud. Pildil Candelaria katedraal Rio de Janeiros. Foto: SCANPIX

Brasiilias Sao Paolo osariigis kütab kirgi kohaliku notari otsus registreerida mehest ja kahest naisest koosneva kolme osapoole tsiviilpartnerlus.

Notar Claudia do Nascimento Dominguesi sõnul on mehel ja kahel naisel õigus perekonnast tulenevatele õigustele, ta kinnitas, et ükski seadus sellist liitu ei keela, vahendas BBC News.

Tema samm ajas raevu mitmed religioossed grupid ning üks advokaat nimetas sellist otsust absurdseks ja täiesti ebaseaduslikuks.

Mehest ja kahest naisest koosnev grupp, kes on keeldunud igasugustest avaldustest meediale, on elanud koos Rio de Janeiros kolm aastat ning tasunud ühiselt erinevaid arveid ja muid kulutusi. Notari kinnitusel on nad juba avanud ühise pangaarve, mida seadused samuti ei keela.

Globo TV teatel registreeriti nende liit juba kolm kuud tagasi, kuid see sai alles nüüd avalikuks. Neid nõustanud juristi Nathaniel Santos Batista Jun.-i sõnul oli asja mõte kaitsta nende õigusi lahkumineku või ühe partneri surma korral. Tsiviilliidu registreerinud notari arvates peegeldab see otsus tõsiasja, et «perekonna» kui sellise tähendus on muutunud.

«Me vaid tunnustasime seda, mis on tegelikult kogu aeg eksisteerinud, me ei tegele leiutamisega. On see hea või halb, polegi küsimus, aga see, mida me mõistsime «perekonna» all varem ei pruugi seda enam tänapäeval tähendada,» sõnas Domingues.

Advokaat Regina Beatriz Tavares da Silva ütles aga, et see samm on absurdne ja täiesti ebaseaduslik ning täiesti vastuvõetamatu. Lisaks läheb see tema arvates vastuollu Brasiilias kehtivate väärtuste ja moraalinormidega.

Ta kinnitas, et sellisel tsiviilliidul ei lasta kindlasti seaduse silmis püsima jääda.

Kuigi notar Domingues on liidu registreerinud, ei ole selge, kas kohtud, erinevad teenusepakkujad ja eraettevõtted nagu näiteks ravikindlustuse pakkujad seda otsust aktsepteerivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles