Romney kritiseeris kampaaniakõnes Obamat ja lubas töökohti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaadi Mitt Romney poolehoidjad Tampa Bays.
Vabariiklaste presidendikandidaadi Mitt Romney poolehoidjad Tampa Bays. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney kritiseeris eile valimiskongressil peetud kampaaniakõnes muu hulgas teravalt president Barack Obamat ja lubas ameeriklastele töökohti.

Erakonna presidendikandidaadiks nimetamise vastu võtnud Romney sõnul ebaõnnestusid Obamal täielikult täide viia oma lubadused taastada ameeriklaste lootus paremale tulevikule ja tuua kaasa muutusi riigivalitsemises, mida ta kuulutas presidendiks kandideerides.

«See, mida riik tänapäeval vajab, pole keeruline ega kuidagi raskestimõistetav. Selleks pole vaja luua valitsuse erikomisjoni, et teada saada, mida Ameerika vajab. See mida Ameerika vajab on töökohad. Palju töökohti,» märkis Romney.

«Ma tean, et neli aastat tagasi tundsid paljud ameeriklased rõõmu ja erutust uue presidendi ning tema lubaduste üle. Ka mina tahtsin, et Obamat saadaks edu, sest ma tahan, et Ameerikal läheks hästi. Kuid tema lubadused viisid vaid pettumuste ja lõhenemise teeni,» märkis Romney.

Massachussettsi osariigi endise kuberneri sõnul peab see neli aastat kestnud pettumustekeeris lõpu saama.

«Paljud inimesed on kaotanud usu sellesse presidenti ja löönud käega. Kuid nad pole löönud käega iseendale, teineteisele ega Ameerikale,» kinnitas Romney.

Vabariiklaste presidendikandidaadi veendumuse kohaselt anti Obamale võimalus ja ta kukkus läbi, USA majandus on suurtes raskustes ja president on selles süüdi.

«Sa tead, et midagi on mööda selle presidendi tööga, kui hakkad mõtlema, et parim tunne, mis sul temaga seoses oli, oli sel päeval, kui tema poolt hääletasid. Kui sa tundsid elevust ja lootust teda valides, siis peaksid seda ka praegu tundma,» märkis Romney.

«Täna on siiski kätte jõudnud aeg jätta viimase nelja aasta pettumused selja taha. Heita kõrvale vaenulikkus ja vastasitkune süüdistamine. Unustada see, mis võinuks olla ja vaadata edasi tulevikku, mis võib olla,» lisas presidendikandidaat.

USA vabariiklaste asepresidendikandidaat Paul Ryan pidas vabariiklaste valimiskongressi ajal samuti oma poliitikukarjääri seni tähtsaima kõne, kus ta selgitas uut majanduspoliitikat, mida ta hakkaks teostama, kui pääseks koos Mitt Romneyga Valgesse Majja.

Ta kinnitas, et uus juhtkond võtaks USA majanduses uue kursi, millega kaasneb avaliku sektori kulude ja maksude vähendamine, väikeettevõtjatele soodustuste andmine, uute töökohtade loomine ning president Barack Obama kulukale tervishoiureformile alternatiivi pakkumine.

Ryan on esindajatekoja eelarvekomitee esimees, kes aitab suurendada Mitt Romney majanduspoliitika usaldusväärsust.

Majandus on kujunenud presidendivalimiste väga oluliseks teemaks. Vaidlus käib suure riigivõla, eelarvepuudujäägi ja maksude üle.

«Me ei tohi enam kulutada raha, mida meil ei ole. Meil ei ole palju aega jäänud. Me oleme tõsised ja arukad, me saame sellega hakkama,» kinnitas asepresidendikandidaat.

USA vabariiklased ründasid valimiskongressil teravalt ka demokraadist presidendi Barack Obama välispoliitikat, süüdistades teda drastilistes kaitsekärbetes ja poliitikas, mis on kahandanud Ühendriikide mõju maailmas. Endise välisministri Condoleezza Rice´ sõnul hõlmavad Obama välispoliitilised läbikukkumised kogu maailma - "Iisraelist Colombiani ja Poolast Filipiinideni".

Romney omakorda põikas kongressi ajal USA sõjaveteranide juurde, kellele peetud kõnes pani ta Obamale muu hulgas süüks ohtlikud arengud Iraanis, Põhja-Koreas ja Süürias.

Viimaste küsitluste kohaselt on Barack Obama ja Mitt Romney toetusprotsendid pea võrdsed, mis tähendab, et sügisestel valimistel seisab ees väga tihe rebimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles