Konservatiivne Rahvaerakond lõpetaks parteide riigipoolse rahastamise

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogus esindamata Eesti Konservatiivne Rahvaerakond soovitab parlamendi põhiseaduskomisjonile saadetud kirjas lõpetada erakondade riigipoolse rahastamise või seda oluliselt vähendada.

Ettepaneku kohaselt peaks riik erakondade rahastamise lõpetama või alternatiivina toetust oluliselt vähendama, suurendades samal ajal siserahastamise ehk liikmemaksude ja annetuste tähtsust. Erakonna hinnangul võiksid sel juhul riigilt raha saada võrdselt nii parlamendiparteid kui riigikogus esindamata erakonnad, kellele kõigile makstaks iga kuu nelja keskmise palga suurust toetust.

Samuti tegi erakond ettepaneku keelata riigilt saadud summadest rahastada valimisreklaami, milleks võiks kasutada vaid liikmemaksu ja annetusi. Alternatiivina võiks riik garanteerida kõigile erakondadele valimisperioodil võrdse võimaluse meediareklaamiks ja valimisdebattideks ning tasuda ka ise kulud, leidis partei.

Samal ajal tuleks Konservatiivse Rahvaerakonna hinnangul taastada juriidiliste isikute õigus erakondadele annetada. Annetusi ei tohiks ettepaneku järgi teha vaid juriidilised isikud, kes on avalik-õigusliku staatusega, saavad riigieelarvest toetust või kellel on maksuvõlg. Annetuste seaduslikkust peaks erakonna hinnangul kontrollima riigikontroll.

Lisaks soovitab Konservatiivne Rahvaerakond vähendada erakonna asutamiseks vajalikku liikmete arvu tuhandelt 300 või 400 inimeseni ning kaaluda erakonna sissetulekutele maksuvabastuse kehtestamist, valimiskünnise alandamist ning valimiskautsjoni kaotamist. Ka sooviks partei kaotada valimistel häälte ülekandmise ja D'Hondti meetodi kasutamise.

Parlamendi põhiseaduskomisjon võttis erakondade rahastamise süsteemi ülevaatamise oma tööplaani tänavu juunis riigikogu juhatuse ettepanekul. Võimalike muudatuste kohta ootab komisjon erakondadelt, mittetulundusühingute liidult, uuringukeskustelt, riigikontrollilt, õiguskantslerilt ning mitmelt õigus- ja ühiskonnateadlaselt ettepanekuid augusti lõpuks.

Peale Konservatiivse Rahvaerakonna on komisjonile seni oma ettepanekud esitanud mittetulundusühing Vaba Isamaaline Kodanik, Eesti Maailmavaate Sihtasutus, Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Kristlikud Demokraadid ja erakondade rahastamise järelevalve komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles