Talidomiidi valimistanud Saksa firma palus 50 aastat hiljem vabandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa firmal, mis valmistas rasedatele hommikuse iivelduse vastu mõeldud, kuid loote väärarenguid põhjustanud ravimit talidomiid, kulus 50 aastat, et paluda andeks tuhandete sünnidefektidega laste eest.

Ravimifirma Grünenthal peadirektor Harald Stock pidas reedel kõne, öeldes, et tal on pika vaikimise pärast väga kahju.

Talidomiidi müüdi 1950. aastatel apteekides rasedatele naistele hommikuse iivelduse leevendamiseks, kuid ravimil oli tugev kõrvaltoime, mis takistas tulevase lapse veresoonte kujunemist, mistõttu sündisid lapsed sageli ilma jäsemeteta, nii et käe- ja jalalabad kinnitusid õlgade ja puusade külge. Laste vaimset arengut talidomiid ei mõjutanud.

Üle maailma tuli sünnidefektidega ilmale ligikaudu 10 000 last. 1961. aastal korjati ravim turult ära.

Grünenthali kodulehele pandud saksakeelses avalduses väljendab Stock kompanii nimel «siirast kahetsust» ja «sügavat kaastunnet» kõigile kannatanutele, nende emadele ja perekondadele.

«Me palume, et te võtaksite meie pikka vaikimist märgina šokist, mille teie saatus meile tekitas,» lisab Stock ravimifirma peakorteris Lääne-Saksamaal Stolbergis talidomiidiohvrite mälestusmärgi avamisel peetud kõnes.

Ohvrite heategevusorganisatsioon Thalidomide Agency ei pea vabandust piisavaks, vaid leiab, et ravimifirmal tuleks tema süü läbi kannatanutele valuraha maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles