USA karistas Afganistani

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani armee sõdurid.
Afganistani armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Ajalehe Washington Post andmetel peatas USA afgaani noorsõdurite väljaõppe, et vastata sagenenud juhtumitele, kus liitlasvägede sõdurid on langenud Afganistani sõdurite süül,

Anonüümsust palunud USA erioperatsioonide kõrge ametnik märkis väljaandele, et otsus puudutab rohkem kui 27 000 värvatut ning sel moel soovitakse kontrollida Afganistani sõdurite võimalikke sidemeid mässulistega.

Sel aastal on sagenenud juhtumite arv, kus Afganistani sõdurid või nende vormi kandvad mässulised on tapnud Ühendriikide sõdureid. Kokku on tänavu sel moel tapetud 45 USA sõjameest.

USA armee on tunnistanud, et julgeolekumeetmete korrektsel rakendamisel oleks saanud sõdurite tapmist vältida. Ka on armee möönnud, et Afganistani ja Ühendriikide sõjaväes ei jälgitud uute sõdurite vastuvõtmisel kõiki suuniseid, sest see oleks takistada Afganistani armee ja politsei ridade kiiret täinemist.

«Kõik tunnistavad, et rahvusvaheline surve nende jõudude (Afganistani armee ja politsei - toim) kasvatamiseks oli suur ning nende isikute kontrolli peeti protsessi pidurdavaks,» tunnistas anonüümseks jääda soovinud USA ametnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles