Austraalia süüdistab Karzai kantseleid valetamises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai.
Afganistani president Hamid Karzai. Foto: SCANPIX

Afganistani presidendi Hamid Karzai väited, et hiljutine öine operatsioon, mille tulemusel sai surma kaks meest, toimus Kabuli toata, on vale, teatas täna Austraalia kaitseminister Stephen Smith.


Küsimuse all olev operatsioon toimus möödunud nädala alguses, pärast seda, kui Afganistani sõdur oli tapnud kolm Austraalia kolleegi.

Kabuli väitel oli see austraallaste omaalgatuslik ettevõtmine. «President mõistab selle operatsiooni hukka kui Afganistani ja NATO vahel sõlmitud sõjalisi erioperatsioone puudutava vastastikuse arusaamise memorandumi rikkumise,» kommenteeris Karzai kantselei juhtunut.

Austraalia kaitseministri sõnul olid aga rahutus lõunaprovintsis Uruzganis toimunud operatsioonil kõik load. Selles osalesid koos 60 austraalia ja 80 afgaani sõdurit, kes jälgisid kehtivaid lahingureegleid.

«Nädalavahetusel president Karzai palee poolt Kabulis välja antud avaldus, et see operatsioon oli autoriseerimata, on vale,» teatas Smith. «See pole faktiliselt õige ning Austraalia suursaadik Afganistanis on seda paleele ja presidendi kantseleile toonitanud.»

Smithi sõnul on Austraalia Karzai kommentaarides pettunud.

Uruzgani provintsis toimunud operatsiooniks andsid loa nii provintsi kuberner kui politseiülem, selgitas Austraalia minister. Ettevõtmise eesmärgiks oli tabada kolm Austraalia sõdurit tapnud afgaan.

Operatsiooni tulemusel tapeti kaks ja võeti kinni üks mässuline. Vangistatud mässulist kahtlustatakse selles, et ta aitas möödunud nädalal kolm austraallast maha lasknud afgaani sõduril Hekmatullah’l põgeneda.

«Selle operatsiooni tulemus oli, et peeti kinni isik, keda mitte ei peeta lihtsalt Uruzgani provintsi mässuliste liidriks, vaid kes üritas ka aidata Hekmatullah’l põgeneda,» rääkis Smith.

Austraalia ministri sõnul Hekmatullah’ enda otsingud alles käivad, samuti pole õnnestunud välja selgitada tema rünnaku motiivi. «See oli kas isiklik vaidlus, kultuurierinevus või tõesti isik, keda mõjutas Taliban,» nentis ta. «Nagu te arvata võitegi, võtab Taliban kõik need omaks, aga väheste intsidentide puhul on tõendeid, et infiltreerumine on toimunud.»

Uruzganis teenib umbes 1500 Austraalia sõdurit. Afganistani sõjas on Austraalia kaotanud 38 võitlejat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles