Liit nimetab haridusreformi inimkatseteks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lastevanemate liidu väitel võib kavandatavad haridusreformi võrrelda inimkatsetega, mille puhul pole lõppresultaat teada ja millele pole eelnenud põhjalikke uuringuid.


«Minu teada on inimkatsed Eesti Vabariigis ja üldse maailmas keelatud,» ütles Lastevanemate liidu juht Enn Kirsman Postimees.ee'le.

«Me tegelikult katsetame midagi oma laste peal, teadmata, mis on lõppresultaat. Laste käest ei ole küsitud luba, kas nad on nõus, et nende peal katseid tehakse.»

Kirsmani väitel on häda selles, et praegu tormatakse muutma olemasolevat, teadmata, mis on selle tugevused ja nõrkused.

«Lihtsalt oletame, et see on tugevus ja teine on nõrkus. Võib-olla sellega, et püüame midagi muuta, muudame ära hoopis olemasoleva tugeva asja,» tõi ta näite.

«Kõik protsessid, mis on käivitatud - uus õppekava, koolivõrgu korrastamine -, on tegelikult vajalikud, aga nad meenutavad mulle pigem kampaania korras tegemist.»

Tema sõnul peavad reformi aluseks olema tipptasemel teaduslikud uuringud, mis arvestavad ka kümneid uuendusega kaasnevaid sotsiaalseid aspekte.

«Täna kahjuks ei ole teadlasi selles seltskonnas, mis näiteks koolivõrku korrastab või uut õppekava teeb. Uue õppekava ega koolivõrgu korrastamise kohta ei ole avaldatud ühtegi teaduslikku artiklit, mis oleks korralikult eelretsenseeritud.»

Esmaspäevasel hariduskonverentsil «Tarkus toob tõusu!» kavandatavast reformist rääkides ütles haridusminister Tõnis Lukas, et peab arvestama ka, et meie täistsükli kooliga harjunud kasvatusteadlased kipuvad olema liialt traditsioonides kinni ning liigne nendele tuginemine võib muuta üldse raskeks erinevate uuenduste läbiviimise.

Korduma kippuvad küsimused koolivõrgu korrastamise kohta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles