Laanet: väärt spetsialistide toomiseks Ida-Virumaale on vaja motivatsioonipaket

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Mihkel Maripuu

Endine siseminister ja riigikogu liige Kalle Laanet leiab, et vastutus noorte sisekaitsevaldkonna kadettide keelekoolituse eest lasub sisekaitseakadeemial ja atraktiivse töökeskkonna loomise eest kohalikul politseiasutusel. Lisaks sellele tuleks noorte meelitamiseks Ida-Virumaale pakkuda ka motivatsioonipaket.

«Noorte politseinike hirmude vähendamine vene keelega mittehakkamasaamise osas on nii õppeasutuse, kui ka politseiorganisatsiooni kohustus. Vene keele õpetamine koolis ei tohiks olla raketiteadus ja kadettide motiveerimine selle õppimiseks osa sellest,» leidis Laanet.

Tema sõnul on noorte politseinike jaoks oluline ka kohaliku politseiasutuse reputatsioon. «Kui organisatsiooni maine piirkonnas on kõrge, siis soovitakse selle organisatsiooniga ühineda. Juhtides Lääne politseiprefektuuri oli meie organisatsiooniga ühineda soovijate arv mitu korda suurem, kui meil vabu ametikohti oli,» tõi Laanet näite.

Kui kogukond tunneb, et politsei on üks osa neist ja koostöö erinevate osade vahel annab turvalise terviku, jagub ka soovijaid seda tööd teha.

Viimase lülina tuleks Ida-Virumaale siirdujaile pakkuda lisahüvesid. «Kui poliitikud soovivad eestikeelse elanikkonna suurust tõsta Ida-Viru piirkonnas (kaasa arvatud eesti keelt kõnelevad politseinikud), siis tuleb välja töötada motivatsioonipakett neile inimestele. Kogemus on näidanud, et see töötab,» ütles Laanet.

Seetõttu ei pidanud Laanet mõttekaks seda, et Ida-Viru töökäte puuduse leevendamiseks tuleks Sisekaitseakadeemia sinna kolida. «Minu arvates on see Eesti maksumaksjale veidi üle jõu käiv projekt. Eriti puudutab see püsikulusid õppejõudude palkadele ja loodavatele elutingimustele antud piirkonnas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles