Jaapan tahab vaidlusalused saared ära osta

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena. Foto: SCANPIX

Jaapani meedia andmetel soovib Tokyo ära osta Ida-Hiina meres asuvad vaidlusalused saared, mida Jaapanis tuntakse Senkaku ja Hiinas Diaoyu saartena.

Hiina ja Jaapani vahelise territoriaaltüli põhjuseks olevaid saari, kus peale külluslike kalavete arvatakse peituvat ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peab enda omaks ka Taiwan.

Hiinat on aga ärritanud Jaapani võimude kava osta saared ära jaapanlastest Kurihara perekonnalt, kelle eraomandusse need praegu kuuluvad. Pere ostis rikkalikest kalavetest ümbritsetud saared aastakümnete eest eelmiste jaapanlastest omanike pärijatelt. Enne Teist maailmasõda elasid saartel kalurid.

Jaapani meedia viitas valitsusallikatele, kelle andmetel on valitsus saavutanud saarte omanikuga kokkuleppe, mille järgi ostab Tokyo viiest saarest kolm veidi rohkem kui kahe miljardi jeeni (üle 20,7 miljoni euro) eest. Ametlik kinnitus sellele aga puudub.

Ekspertide sõnul tooks saarte müümine kaasa veelgi suuremad pinged kahe riigi vahelistes suhetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles