Afganistani kaitseministeeriumi teatel on vahistatud või minema saadetud sadu sõdureid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani armee sõdurid.
Afganistani armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Sajad Afganistani armee sõdurid on vahistatud või sõjaväest minema saadetud seoses kasvanud rünnakutega nendega koos teenivate NATO sõdurite vastu, teatas täna Afganistani kaitseministeerium.


Rohkem kui 30 korda on Afganistani julgeolekujõudude vormis isikud avanud tänavu tule nendega koos teenivate koalitsioonivõitlejate vastu. Sel põhjusel on käesoleval aastal surma saanud 45 NATO sõdurit, neist enamik ameeriklased.

Afganistani kaitseministeeriumi kõneisik kindral Zahir Azimi ütles, et sellised rünnakud valmistavad nende valitsusele muret. «Praeguseks on vahistatud või sõjaväest välja heidetud sadu inimesi,» vahendas tema sõnu AFP. «Mõnede inimeste vastu oleme leidnud asitõendeid, mõned kahtlased inimesed on vahistatud.»

Samas ei soostunud Azimi reporteritega jagama täpsemaid detaile. «Kõik vahistatud või välja heidetud sõdurid on afgaanid, välismaalasi nende seas ei ole,» lisas ta,

Pärast möödunud nädala lõpus korraga kolme Austraalia sõduri elu nõudnud Afganistani seersandi rünnakut Uruzgani provintsis teatas USA sõjavägi, et peatab umbes tuhande hiljuti värvatud Afganistani kohaliku politsei liikme väljaõpetamise seni, kuni nende taust on põhjalikult kontrollitud.

Kuigi Talibani mässulised on võtnud suure osa rünnakute eest vastutuse, väites, et koalitsioonisõduritele kallale läinud isikud olid nende võitlejad, on NATO andmeil enamiku selliste vastasseisude põhjuseks kultuurierinevused ja isiklikud antipaatiaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles