TV3: Pöide kirikus algab viimaks remont

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöide kiriku sisevaade.
Pöide kiriku sisevaade. Foto: Kaader TV3 videost

Ajaloolise Pöide kiriku, Eesti ühe vanima hoone, vett läbi laskev katus remonditakse lähiaastatel ära, pärast mida võib oodata kirikus kontserte.

Praegu mureneb ja pudeneb mitukümmend aastat lagunenud kirik igast otsast, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Kunstiajaloolane Juhan Kilumets ütles, et hoone konstruktsioon on palju kannatada saanud ning läbi katuse tulev niiskus kahjustab tugevalt kiriku müüre, krohve ja maalinguid.

Lõpuks alustatakse ka kiriku katusetöödega, mille jaoks on kuni 2016. aastani plaanitud igal aastal 80 000 eurot. Tellingud on püsti ja ehitusmaterjal kohal, veel viiakse läbi krohviuuringuid ja ehitustööd peaksid algama paari nädala jooksul, rääkis kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn.

Pöide Maarja koguduse hooldajaõpetaja Veiko Vihuri sõnul on olulisim kirikule uue katuse ehitamine. «Kõige olulisem on see, et katus saaks peale. Kui seda enam ei ole, siis pole ka kõigel muul siin all enam suurt mõtet,» ütles ta.

Pärna sõnul on suuri eesmärke kaks – esiteks saada kirik võimalikult heasse tehnilisse olukorda ja teiseks mõelda välja, kuidas kirikuga seotud koha- ja ajalugu paremini tutvustada.

Kui pühakojal katus peal, loodavad asjaosalised seal ka üritusi ja kontserte korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles