Lihula elanikud muretsevad kemikaaliga immutatud elektripostide pärast

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kaader Reporter.ee videost

Lihula sai uued elektripostid, kuid elanike rõõm jäi üürikeseks, kuna selgus, et postid on immutatud ohtliku kemikaali kreosoodiga.

Kokkupuutel kreosoodiga võib saada nahalööbe või isegi põletushaavad, pinnasesse sattudes võib kemikaal aga põhjavett reostada, vahendab Reporter.ee.

Kuigi Euroopa Liidu määrus soovitab kreosoodiga immutatud poste tiheasustusalas mitte kasutada, on Lihulas need paigaldatud otse lasteaia vastu.

Lihula lasteaia juhataja Anne Ööpik ütles, et ootab ära terviseameti külaskäigu ja otsuse, kas vahetult enne õppeaasta algust üles seatud postid ikka võivad lasteaia juures asuda.

Postid paigaldanud Imatra Elektri võrguteenuse juht Kaupo Kuurberg selgitas, et Lihulas kasutati kreosootposte erandkorras, et tagada neile võimalikult pikk eluiga, sest postide küljes on viis kaablit.

«Asi on selles, et ühed peavad vastu 20 aastat ja teised 40, lihtsalt tema eluiga on kaks korda pikem ja muud ei midagi,» põhjendas ta kreosoodiga immutatud elektripostide kasutamist.

Kuurberg ütles, et pole kuskil näinud keeldu poste tiheasustusalas kasutada. «On öeldud, et seda ei tohi kasutada jaekaubanduses, tööstuslikuks ja erialaseks kasutamiseks on ta lubatud,» sõnas ta. «Meie ei tea, et see oleks kahjulik.» Terviseameti ettekirjutuse korral lubab firma postid siiski eemaldada.

Läänemaale on kreosoodiga immutatud poste pandud alates 2009. aastast ja kokku on neid ligi 750. Kreosoodi tunneb ära tumepruuni värvuse ja ebameeldiva lõhna järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles