Putin kiitis Obamat, taunis Romney retoorikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja USA presidendid Vladimir Putin ja Barack Obama Los Caboses Mehhikos.
Venemaa ja USA presidendid Vladimir Putin ja Barack Obama Los Caboses Mehhikos. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin kiitis tänases teleusutluses USA praegust riigipead Barack Obamat ning nimetas ametisse pürgiva vabariiklase Mitt Romney Venemaa-vastast retoorikat veaks.

Putin avaldas arvamust, et Vene-USA suhetes on Obama administratsiooni tööaja vältel õnnestunud koguda positiivsust ning et Obama on meelestatud olukorda paremuse suunas parandama.

«Meil oli temaga hiljuti kohtumine G20 raames, meil oli võimalus rääkida. Tõsi, rääkisime enam Süüriast, ent ikkagi, ma ju tunnetan oma partneri, vestluskaaslase meelestatust. Mulle tundub, et ta on siiras inimene ning soovib reaalselt paljut paremuse suunas muuta,» ütles Putin Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumise eel propagandakanalile Russia Today antud usutluses.

Vene riigipea osutas seejuures uue strateegiliste ründerelvastuste kärpimise leppe sõlmimisele ning Venemaa liitumisele Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO), mis tema sõnul leidis aset USA toetusel. Samuti viitas Putin koostöö tugevnemisele terrorismi- ja organiseeritud kuritegevuse vastases võitluses, massihävitusrelvade leviku tõkestamisel.

«Nii et positiivsust on kogutud üsna palju,» kuulutas ta.

Putin avaldas usutluses arvamust, et kui Obama teiseks ametiajaks tagasi valitakse, õnnestub lahendada ka Venemaa ja USA vahel raketikilbi küsimuses valitsevad erimeelsused.

«Mulle tundub, et ta soovib siiralt seda probleemi lahendada,» sõnas Vene president, osutades, et Venemaa jaoks on tegemist ühega võtmeküsimustest, kuna see riivab riigi eluliselt tähtsaid huve.

Putin kinnitas samas, et suudaks teha koostööd ka Romneyga.

«Kelle ameerika rahvas valib, sellega hakkame töötama, ent töö tuleb nii tõhus, kui seda soovivad meie partnerid,» märkis ta.

Kommenteerides Romney avaldusi, kaasa arvatud Venemaa nimetamist USA peamiseks geopoliitiliseks vastaseks, nimetas Putin presidendikandidaadi seisukohti ekslikeks.

«Me mõistame, et osalt on tegemist valimiseelse retoorikaga, ent arvan, et see on kahtlemata ekslik,» osutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles