Kaitsja: lapse näljasurma juhtumis nappis kergendavaid asjaolusid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Oma lapse surnuksnäljutamise eest süüdi mõistetud naise kaitsja ütles, et taotles naisele kergemat karistust, ent kergendavaid asjaolusid juhtumis nappis.

Mariat (nimi muudetud – toim.) esindanud vandeadvokaat Arri Tooming ütles, et püüdis kuni viimase hetkeni naist veenda prokuröri pakutud kokkuleppega mitte nõustuma. «Just nimelt sellise karistusega nõustuda, nagu prokurör seda nõudis, ei ole põhjendatud,» leidis Tooming kahe aasta ja nelja kuu pikkust vanglakaristust hinnates. «See oli sedavõrd piiripealne situatsioon,» põhjendas ta.

«Tegemist oli probleemse olukorraga ja karistus oli suhteliselt kõrge, kuigi sanktsiooni piires. Ma püüdsin oma kaitsealust veenda selles, et ärgu siiski nõustugu sellega ja selgitagu vähemasti, miks ta seda teeb. Ta ei selgitanud.»

Kaitsja jäi kohtusaalis kokkuleppega siiski nõusse, kuna Maria kinnitas, et see on tema tahe.

Samuti märkis prokurör läbirääkimiste käigus korduvalt, et ta kaalus tõsiselt teo ümberkvalifitseerimist tahtliku tapmisena ja üldmenetluse puhul oleks olnud tõenäoline, et sellega nõustub ka kohus. Asja lahendamine üldmenetluses oleks aga raskendanud oluliselt Maria olukorda.

Tahtliku teo poolt rääkis prokuröri hinnangul argument, et Maria oli üles kasvatanud neli tervet last ja tal pidi olema varasem kogemus ja arusaam imiku õigest toitmisest. Samuti viitas prokurör sellele, et alatoitumise tõttu hukkunud neljakuune tüdruk oli tõenäoliselt sündinud perekonnavälisest afäärist.

Tooming möönis, et kergendavaid asjaolusid juhtumis peale Maria süü kahetsemise ei olnud. Naine käis kaks korda tütrega perearstil ja sai sealt lapse toitmiseks abi, ent loobus edasistest määratud külastustest.

Ema hoolimatuse ja alatoitmise tagajärjel suri ööl vastu eelmise aasta 21. detsembrit Tallinna Lastehaiglas neljakuune imik. Süü omaks võtnud ja varem kriminaalkorras karistamata viie lapse emale Mariale mõisteti kahe aasta ja nelja kuu pikkune vanglakaristus, mida ta asus kandma sel esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles