Ansip: koostöö Kasahstaniga on ajaga arenenud transiidist kaugemale

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansipi kohtumine Kasahstani peaministri Karim Massimoviga.
Peaminister Andrus Ansipi kohtumine Kasahstani peaministri Karim Massimoviga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus ametlikul töövisiidil Kasahstanis presidendi Nursultan Nazarbajevi ja peaministri Karim Massimoviga, arutades mõlemaga riikidevahelist kahepoolset koostööd.

«Lühikese aja jooksul on meie riikidevahelised head suhted jõudnud majandussuhetesse – kaubavahetuse kasvu ja ärikontaktide tihenemiseni,» rõhutas peaminister kohtumistel. «Nüüd on riikide vahel erinevate valdkondade arutelu laiemapõhjalisem, kuid samal ajal tehakse ka konkreetseid projekte nagu karja tõuaretus või film,» ütles Ansip.

President Nazarbajev kinnitas riigi huvi Eesti pakutavate tehnoloogiate, transiidivõimaluste, sadamate ja ka laevaehituse vastu.

«Kasahstan on eesmärgiks seadnud rohelise energeetika. Siin on väga head koostööperspektiivid veeldatud gaasi kasutavate praamide ehitamiseks meie BLRT ja Kasahstani vahel,» rääkis peaminister. Astana kandideerib EXPO 2017 asukohaks teemaga «Tuleviku energia».

Eesti ja Kasahstani suhted on aastate jooksul transiidiküsimustest arenenud palju laiemaks koostööks, suur osa on selles ka valitsuste vahelisel komisjonil, mille kolmas istung toimus 27.-28. augustil Tallinnas. Lisaks transpordi- ja transiidi valdkonnale arutatakse riikide vahel koostööküsimusi e-teenuste, põllumajandustoodete kaubanduse, karja tõuaretuse, keskkonna, küberkuritegevuse, hariduse ja teaduse valdkondades.

Eesti ja Kasahstani vahelisele koostööle on kaasa aidanud Eesti saatkond, mis avati tänavu mais Astanas.

Kasahstan on Eestile lähim partner Kesk-Aasias, riikidevahelised ärisidemed on samuti aastate jooksul teinud arengu ning kaubavahetuse käive on hüppeliselt tõusnud. Kui aastal 2009 oli Eesti ja Kasahstani vahelise kaubanduse käive ligi 35 miljonit eurot, siis järgmisel, 2010. aastal juba 146 miljonit eurot. Mullu kaubavahetus käive vähenes 126 miljoni euroni, kuid tänavu on tempo taas kiirenenud ning kuue kuu kokkuvõttes on käivet 83,5 miljonit eurot. Sealjuures on tänavuse poole aasta eksport ligi võrdne terve 2011. aasta ekspordi rahalise mahuga.

Neljapäeval avasid Eesti ja Kasahstani peaministrid pealinnas Astanas Eesti-Kasahhi äriseminari, millest võtab osa peaministrit saatev 17-liikmeline Eesti äridelegatsioon. Reedel ütleb peaminister Ansip tervitussõnad Eesti-Kasahhi äriseminaril Almatõs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles