Obama soostus ametisse tagasi kandideerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama kõnelemas demokraatide valimiskongressil.
USA president Barack Obama kõnelemas demokraatide valimiskongressil. Foto: SCANPIX

USA riigipea Barack Obama soostus eile demokraatide valimiskongressil kandideerima tagasi presidendiametisse, kutsudes oma kõnes ameeriklasi võimaldama talle veel nelja ametiaastat Valges Majas, et ta saaks eelmiste valimiste eel lubatud muutused lõpule viia.

Rääkides oma plaanidest luua miljoneid töökohti, kärpida neli triljonit dollarit eelarvedefitsiidist ning tugevdada Ühendriikide positsiooni maailmas, keeldus Obama loobumast 2008. aastal välja öeldud lootusesõnumist. «Meie probleemid on võimalik lahendada,» deklareeris ta.

Presidendi sõnul seisavad ameeriklased otsustava valiku ees. «Kui te võtate hääletussedeli, seisate silmitsi tähtsaima valikuga kogu viimase põlvkonna vältel,» nimetades valikutena töökohti ja makse ning sõda ja rahu.

«Tee, mida pakume, võib olla raske, kuid see viib paremasse tulevikku ning ma palun teil valida just selle tuleviku,» ütles ta, hoiatades, et vabariiklaste kandidaadi Mitt Romney võimuletulek laastaks keskklassi ning tooks tagasi hoopleva ja vigaderohke välispoliitika.

«Meie tee võib olla pikem, kuid me läbime selle üheskoos. Me ei pöördu tagasi. Me ei jäta kedagi maha.»

Obama ründas Romneyt ja tema asepresidendikandidaati Paul Ryanit USA julgeolekut ohustavate võhikutena ning võrdles nende kogenematust omaenda järeleproovitud juhiomadustega.

«Lõppude lõpuks ei saa te ju nimetada vaenlaseks number üks Venemaad ja mitte Al-Qaedat juhul, kui te pole endiselt külma sõja aegadesse klammerdunud,» ütles president.

«Minu oponent nimetas traagiliseks sõja lõpetamist Iraagis, ütlemata meile, kuidas ta lõpetab sõja Afganistanis. Mina olen seda öelnud ning ka teen seda,» lisas ta.

Obama hoiatas, et Romney valimine tähendaks muu hulgas õpetajate vallandamist, üliõpilaste vaesumist ja maksusoodustusi rikastele.

«Me oleme seal olnud, seda katsetanud ega naase sinna. Meie liigume edasi,» ütles riigipea Põhja-Carolinasse demokraatide valimiskongressile kogunenud 15 000 poolehoidja ovatsioonide saatel.

Obama kõne oli nii mõnelgi viisil katse kärpida lõhet nelja aasta eest antud uljate lootuse- ja muutuselubaduste ning ootustele mittevastava tegelikkuse vahel.

«Te ei valinud mind rääkima seda, mida te soovite kuulda. Te valisite mind tõde rääkima,» sõnas ta. «Ja tõde on see, et aastakümneid kuhjunud probleemide lahendamine võtab aega rohkem kui paar aastat.»

«Igas küsimuses tuleb teil valida mitte üksnes kahe kandidaadi või kahe partei vahel,» ütles Obama. «See on valik Ameerika jaoks kahe erineva tee vahel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles