Senaator John Kerry kritiseeris pilkavalt Romneyt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senaator John Kerry kõnelemas demokraatide valimiskongressil.
USA senaator John Kerry kõnelemas demokraatide valimiskongressil. Foto: SCANPIX

Senaator John Kerry kritiseeris eile demokraatide valimiskongressil pilkavalt vabariiklaste presidendikandidaati Mitt Romneyt, nimetades teda untsuläinud võtete vabariiklaseks, kes on riigipeaks liialt nõrk kandidaat.

Teravustega palistatud sõnalistes rünnakutes võttis Kerry halastamatult Romney fopaadest kubisenud Euroopa-reisi ja Iisraeli väisamise kallal, mille eesmärgiks oli näidata, kui valmis on vabariiklaste kandidaat maailma poliitilisel areenil.

««President Mitt Romney» – kolm hüpoteetilist sõna, mis sel suvel eksitasid ja muutsid võõraks meie liitlased,» ütles Kerry ja nentis irooniliselt, et meretagune reis oli tema jaoks komistamiste rida. «Tegemist ei olnud hea tahte missiooniga, see oli untsuläinud võtete kogum.»

Kerry ironiseeris Romney välispoliitilist ebakompetentsust veelgi, nimetades absurdseks tema arusaama, et Venemaa on USA suurim geopoliitiline vaenlane.

«Rahvas: Sarah Palin ütles, et võib näha Venemaad Alaskalt; Mitt Romney räägib nagu ta oleks Venemaad näinud ainult Rocky IV vaadates,» ütles Kerry.

Lisaks täiendavatele iroonilistele teravustele vabariiklaste aadressil kiitis Kerry president Barack Obamat kui riigipead, kes lõpetas Iraagi sõja, taastas USA moraalse autoriteedi, keelustas piinamise ülekuulamistel, vähendas tuumarelvastust ja lubas viia vastutustundlikult lõpule sõja Afganistanis.

Kerry nimetas demokraatide paari – Obama ja asepresident Joe Bideni – vastu kandideerivaid vabariiklasi – Romneyt ja Paul Ryanit – kõige kogenematuks välispoliitika paariks, kes on presidendi ja asepresidendi ametisse kandideerinud aastakümnete jooksul.

Aastal 2004 George W. Bushi tagasivalimisel talle napilt kaotanud Kerry kohta räägitakse, et ta ihaleb välisministri kohta, kui praegune minister Hillary Clinton kavakohaselt pensionile läheb. Sellistele juttudele lisab eilne Obama jõuline kaitsmine alust juurde.

Samas on Obama tagasivalituks osutumise korral teine võimalik välisministrikandidaat USA suursaadik ÜROs Susan Rice, kes on aastaid kuulunud Obama usaldusväärseimate lähikondsete hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles