Prokuratuur tahab esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus keskerakondlastele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse esitamiseks täna õiguskantsler Indrek Tederi poole, kuna parlamendisaadikute kohta saab süüdistusakti koostada ainult õiguskantsleri ettepanekul ning juhul, kui sellega on nõus enamik riigikogu liikmeid.

Aas ütles Postimehele, et kriminaalasjas lõpetas kaitsepolitsei uurimistoimingud juuli alguses ning saatis toimiku prokuratuuri. Suvel tutvusid toimikutega tema sõnul kaitsjad. «Tänaseks on menetlus jõudnud faasi, kus tõendeid hinnates on prokuratuur kohustatud esitama süüdistuse, kuid riigikogu liikmete puhul on selleks vajalik õiguskantsleri ja riigikogu nõusolek,» ütles ta.

Ta märkis, et kriminaalasja materjalid sisalduvad kaheksas põhitoimikus, kuid ei pidanud samas võimalikuks prokuratuuri poolt hinnangut anda, kui kaua aega võib õiguskantsleril materjalidega tutvumiseks kuluda. «Seadus näeb selleks ette maksimaalselt kuu aega,» lausus Aas.

Taotluse saamisel peab õiguskantsler seega kuu aja jooksul otsustama, kas teha riigikogule ettepanek anda Toobalilt ja Laasilt saadikupuutumatuse võtmiseks ja süüdistusakti koostamiseks nõusolek või mitte. Eelnevalt tutvub ta kriminaaltoimiku materjalidega, kuid samas ei saa ta kontrollida ega hinnata kogutud tõendeid.

Kui õiguskantsler otsustab ettepaneku parlamendile saata, võtab riigikogu selle arutlusele esimesel võimalusel, kuulates ära õiguskantsleri ettekande ning otsustades hääletusel, kas süüdistusakti koostamisega nõustuda. Nõusoleku andmiseks peab selle poolt olema vähemalt 51 riigikogu liiget.

Riigiprokuratuur soovib esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas kahtlustatav ka Onksion.

Samuti soovib prokuratuur esitada Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises, sest kahtlustuse kohaselt võltsis ta viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi. Kuna kahtlustuse järgi võttis ta võltsitud orderite alusel erakonnale vastu sularaha, mille tegelik päritolu ei ole teada, soovib riigiprokuratuur esitada Toobalile süüdistuse ka erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises. Lisaks on Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega seoses kahtlustatav juriidilise isikuna Keskerakond.

Riigikogu võttis viimati saadikupuutumatuse toona Rahvaliitu kuulunud Villu Reiljanilt ja Ester Tuiksoolt 2009. aasta märtsis. Varem on puutumatus võetud ka Reformierakonna kauaaegselt juhilt Siim Kallaselt, sama erakonna kunagiselt peasekretärilt Heiki Kranichilt ning samuti Reformierakonda kuuluvatelt Margus Hansonilt ja Jaanus Tamkivilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles