Paet: Süüria režiimi tuleb tapatalgute lõpetamiseks rohkem survestada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Reuters/ScanPix

Välisminister Urmas Paet arutas täna Küproses Euroopa Liidu välisministritega olukorda Süürias. «Rahvusvaheline kogukond peab tegema kõik Süürias vägivalla lõpetamiseks. Selles riigis on hukkunud nüüdseks juba 28 000 inimest ning abi vajab 2,5 miljonit inimest,» ütles ta.

Paeti sõnul tuleb keskenduda aktiivsele tegevusele mitmes valdkonnas. «Väga oluline on jõuda poliitilise lahenduseni, samuti on vaja tulemuslikumalt tegeleda sealse humanitaarkriisi leevendamise ning põgenike abistamisega. Ka tuleb alustada konflikti käigus toimepandud võimalike inimsusevastaste kuritegude ja inimõiguste rikkumiste uurimist,» ütles Paet.

ELi välisministrid mõistsid kohtumisel taas teravalt hukka vägivalla jätkumise Süürias.

«Murettekitav on ka võimalik kriisi levimine Süüria naaberriikidesse, eelkõige Liibanoni. Põgenike suur arv mõjutab aga ka Türgit, Jordaaniat ja Iraaki,» lisas ta.

Seetõttu on Paeti sõnul äärmiselt oluline jõuda igasuguse relvastatud tegevuse lõpetamiseni Süürias. Selleks tuleb jõuda Süüria üleminekuvalitsuse moodustamiseni katsuda Süüria opositsiooni ühendada.

Süürias on 18 kuu jooksul tapetud 28 000 inimest. Abivajajate arv riigis on tõusnud 2,5 miljonini, nendest 1,2 miljonit on sisepagulased. Naaberriikidesse Jordaaniasse, Liibanoni, Iraaki ja Türgisse on põgenenud 235 000 inimest.

Paeti sõnul on väga kahetsusväärne, et ÜRO julgeolekunõukogus ei ole suudetud üksmeelele jõuda Süüria režiimi survestamises. «Eesti on EL liikmesriigina toetanud täiendavate piiravate meetmete kehtestamist Süüria režiimi suhtes,» ütles Paet ja lisas, et konflikti püsimisel peab rahvusvaheline kogukond olema valmis kaaluma täiendavate sanktsioonide kehtestamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles