Jaapan võib endale tõmmata Hiina viha

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena. Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus otsustas ära osta kolm Ida-Hiina meres asuvat vaidlusalust saart, mida Jaapanis tuntakse Senkaku ja Hiinas Diaoyu saartena.

Tokyo otsus põhjustab ilmselt pahameelt Pekingis, mis peab saari endale kuuluvaks ja on lubanud oma territooriumi kaitsta. Kommunistliku suurriigi meedia teatel paneb Jaapani võimude otsus kahe riigi suhted proovile, vahendas uudisteagentuur AFP.

Lisaks Hiinale ja Jaapanile peavad saari, kus peale külluslike kalavete arvatakse peituvat ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, enda omaks ka Taiwan.

Praegu kuuluvad saared jaapanlastest Kurihara perekonna eraomandusse. Pere ostis rikkalikest kalavetest ümbritsetud saared aastakümnete eest eelmiste jaapanlastest omanike pärijatelt. Enne Teist maailmasõda elasid saartel kalurid.

Jaapani meedia viitas läinud nädalal valitsusallikatele, kelle andmetel on valitsus saavutanud saarte omanikuga kokkuleppe, mille järgi ostab Tokyo viiest saarest kolm veidi rohkem kui kahe miljardi jeeni (üle 20,7 miljoni euro) eest. Ametlik kinnitus sellele aga puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles