Ungaris vahistati kommunismiaegne siseminister

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ungari siseminister Bela Biszku tänavu mais riigi viimase kommunistliku liidri Janos Kadari haual.
Endine Ungari siseminister Bela Biszku tänavu mais riigi viimase kommunistliku liidri Janos Kadari haual. Foto: SCANPIX

Ungari võimud võtsid täna vahi alla kommunismiaegse siseministri, keda kahtlustatakse sõjakuritegudes 1956. aasta ülestõusu järel.

Sel neljapäeval 91-aastaseks saav Bela Biszku eitab oma rolli kümnete tsiviilisikute tapmises. Prokurörid on palunud ta jätta koduaresti, vahendas AP.

Kui kohus süüasja arutada võtab, saab Biszkust kõrgeim endine kommunistlik ametnik ja üks väga vähestest ungarlastest, kes 1956. aasta vastuhaku järgsete repressioonide eest on kohtu alla antud.

Ungaris hukati sadu inimesi pärast seda, kui Nõukogude armee rahvaülestõusu vähem kui nädalaga maha surus. Teiste seas tapeti revolutsiooniline peaminister Imre Nagy ja mitmed tema valitsuse liikmed. Veel tuhandeid inimesi mõisteti vangi või said muu karistuse.

Biszku töötas siseministrina ülestõusu järel võimule tulnud Janos Kadari alluvuses. Prokuröride sõnul on Biszku ainus elusolev isik, kes kuulus kompartei ajutisse täitevkomitesse, mis ilmselt andis käsu avada tuli 1956. aasta detsembris kahel miitingul osalenute vastu. Hukkus 51 inimest.

Biszku on pärast kommunismi kokkuvarisemist end avalikkuse eest varjanud, kuid politsei kuulas ta üle 2010. aastal, kui ta nimetas 1956. aasta sündmusi kontrrevolutsiooniks ja eitas Ungari punarežiimi kuritegusid.

Kui Biszku nüüd sõjakuritegudes süüdi mõistetakse, ähvardab teda eluaegne vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles