Darfuri mässulised lõpetasid rahukõnelused Sudaani võimudega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigluse ja Võrdsuse Liikumise liider Khalil Ibrahim.
Õigluse ja Võrdsuse Liikumise liider Khalil Ibrahim. Foto: AFP / Scanpix

Kuu aega kestnud läbirääkimised Sudaani keskvalitsuse ja Darfuri sissirühmituse vahel on katkenud, sest mässulised otsustasid kõnelused lõpetada.


Õigluse ja Võrdsuse Liikumine (JEM) teatas täna, et kõnelused lõpetatakse, kuna Hartumi valitsus otsustas sel kuul saata piirkonnast välja 13 rahvusvahelise ja kolme kohaliku abiorganisatsiooni töötajad, vahendas Reuters.

Sudaani president Omar al-Bashir süüdistas abiorganisatsioone luuretegevuses Haagis asuva Rahvusvahelise Kohtu heaks, mis on seoses Darfuris väidetavalt korda saadetud sõjakuritegudega Bashiri vastu väljastanud vahistamiskäsu.

Alates 2003. aastast on mustanahaliste mässuliste ja valitsusmeelsete araablaste vahelises kodusõjas hukkunud hinnanguliselt 300 000 ja kodudest lahkunud hinnanguliselt 2,5 miljonit inimest. Sudaani valitsuse andmetel on ohvreid 10 000.

ÜRO on Darfuri kriisi klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks ja rahvusvaheline kriminaalkohus süüdistab Sudaani presidenti Darfuris toime pandud genotsiidis ning inimsusevastastes kuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles