Linde soovitab kaaluda parteide riigipoolse rahastamise lõpetamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Parlamendi põhiseaduskomisjoni kuuluva reformierakondlase Väino Linde sõnul tuleks erakondade rahastamissüsteemi muudatusi arutades kaaluda ka võimalust parteide riigipoolne rahastamine lõpetada.

Linde sõnul on Reformierakonnas teisigi inimesi, kelle hinnangul tuleks kaaluda, kas erakonnad peaksid üldse saama riigieelarvest toetust või võiksid oma tegevust rahastada vaid liikmemaksudest ja annetustest. «Kuna erakondade rahastamissüsteemi muutmisega seoses on palju vaidlusi, kas erakondade toetust määratakse õiglaselt, tuleks mõelda, kas seda korda muuta või riigieelarveline toetus üldse kaotada,» ütles ta.

Samuti tuleks Linde hinnangul arutada valimisreklaamile piirangute seadmist, nii et poliitilist reklaami saaks teha ainult rahvusringhäälingus. Tema sõnul vähendaks selline muudatus valimistel osalejate reklaamikulusid ja annaks kõigile võrdsed võimalused.

Homme peaks erakondade rahastamise teema arutlusele tulema ka Reformierakonna juhatuses.

Põhiseaduskomisjonile on seni erakondade rahastamise kohta ettepanekuid teinud riigikontrolör Mihkel Oviir, õiguskantsler Indrek Teder, endine õiguskantsler Allar Jõks, Tartu ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise, Tartu ülikooli riigiteaduste instituut, poliitikauuringute keskus Praxis, erakondade rahastamise järelevalve komisjon, ühing Korruptsioonivaba Eesti ning mittetulundusühingute ja sihtasutuste liit.

Samuti on oma arvamuse esitanud Isamaa ja Res Publica Liit, Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, riigikogu demokraatide ühendus, mittetulundusühing Vaba Isamaaline Kodanik, Konservatiivne Rahvaerakond, Eestimaa Rohelised, Kristlikud Demokraadid ja Iseseisvuspartei ning lisaks ka Eesti Maailmavaate Sihtasutus ja Lilleküla selts.

Täna muudatuste arutamisega algust teinud põhiseaduskomisjoni esimees, reformierakondlane Rait Maruste avaldas istungi järel lootust, et komisjonil õnnestub parteide rahastamise süsteemi ja järelevalve teemalised ettepanekud eelnõuks vormida oktoobri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles