Ameeriklane müüb USAs Vana Tallinna

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Mauge kinnitab, et ta ei anna alla ja võitleb Vana Tallinna võidukäigu eest USAs.
Bob Mauge kinnitab, et ta ei anna alla ja võitleb Vana Tallinna võidukäigu eest USAs. Foto: Erakogu

Armunud neli aastat tagasi pärast esimest sõõmu Liviko Vana Tallinnasse, üritab Chicago lähistel elav Bob Mauge likööri läbi raskuste endiselt müüki paisata.


Aasta ja paar kuud tagasi levis Eesti meedias tagasihoidlik uudis ameeriklasest, kes 2005. aastal sõbra käest saadud Vana Tallinnast vaimustusse sattus.

Tootja Livikoga kokkuleppele jõudnud, eksporditi väike kogus Vana Tallinna Chicago lähistel asuvasse väikelinna Oak Lawni, kus Bob Mauge oma firma Matrics Importing kaudu seda tasapisi reklaamima hakkas.

Kui helistada Livikosse ning uurida ekspordidirektorilt Neeme Naariselt, kuidas üksiku ameeriklase töö tänapäeval sujub, kõlab vaikne vastus: «Võiks ka paremini minna.»

«Läheb päris hästi, maailmamajanduse halvale olukorrale vaatamata,» kinnitab Mauge ise sama küsimuse peale. Kuuldes, et bossid Tallinnas Tartu maanteel nii ei arva, tunnistab mees, et jah, võiks ikkagi paremini minna. «Arvestades, et toode on siin tundmatu, oleme kitsa eelarvega sellele veidi tuntust kogunud,» sõnab ta.

Ei tea, kas tõelisest usust Vana Tallinna läbilöögivõimesse, lootusest saada oma tegevuse eest tunnustust või lihtsast asjaolust, et Mauge’iga rääkimise ajal on USAs kell alles 9 hommikul, jutustab mees pikalt ja laialt, kuidas ta on käinud mitmesugustel alkoholikonkurssidel toodet näitamas. Tema kinnitusel on Vana Tallinn saanud nii neilt kui ka ühelt eksperdilt kõrge tunnustuse.

Siiski on Mauge’i sõnul raske likööri müüki paisata, kuna igas osariigis on erinevad seadused ja isegi esialgsete müügilubade taotlemine võttis kaks aastat aega. «Seadused ei luba importööridel otse jaemüüjatele müüa. Peame leidma suurema edasimüüja, kuid nemad on panustanud  tuntud markidele,» seletab kahe lapse isa.

Ning kurdab, et kuidas saab Vana Tallinn tuntust koguda, kui keegi seda müüki ei võta. Edasimüüjad ei taha vähetuntuid brände sisse võtta, kui ei ole kindel, et vähemalt 1000 kasti ära ostetakse.

Sellegipoolest lubab Mauge, et ei anna alla, ning lisab positiivse toonina, et Vana Tallinn on jõudnud müügile juba Colorados ja New Yorgis. Samuti näeb mees käibes väikest kasvu. «Olen absoluutselt kindel, et Vana Tallinnal hakkab USAs väga hästi minema,» lisab ta.
Ameeriklased eelistavad Vana Tallinna juua kokteilina, segades seda troopiliste viljade mahladega, kohvilikööriga, vanillijäätisega ja viskiga.

Eelmisel aastal võitis meie liköör San Franciscos maailma kangete alkohoolsete jookide võistlusel hõbemedali ning tunnustust avaldas ka ajakiri The Tasting Panel (Degusteerimispaneel), andes joogile hinnangu «väljapaistev».

Vana Tallinn USAs

•    Bob Mauge on firma Matrics Importing president. Tema karjäär alkoholiäris sai alguse koos Vana Tallinna pudeliga 2005. aastal
•    Bobi lemmikkokteil on jõhvika-vaarikamahl koos Vana Tallinnaga
•    Pudel Vana Tallinna maksab 27 dollarit ja on teistest likööridest 10–20 dollarit odavam
•    Vana Tallinna likööri saab USAs osta kahes osariigis ligi 30 poest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles