Vene televisiooni väitel on Pussy Rioti aktsiooniga seotud Berezovski

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Berezovski
Boriss Berezovski Foto: SCANPIX

Londonis eksiilis elav oligarh ja Kremli terav kriitik Boriss Berezovski on seotud Pussy Rioti etteaste korraldamisega Moskva Lunastaja Kristuse kirikus, väitis Vene riigitelevisioon oma värskeimas punkansamblit taunivas saates.

Telekanali Rossija-1 saates näidati meest, kes väitis, et on töötanud Berezovski nõunikuna, ning kinnitas, et ärimees näitas talle videot ühest bändiliikmest ja selle abikaasast, öeldes: «Me hakkame tegutsema kiriku liinis.»

«2011. aasta 11. veebruaril rääkis Boriss Abramovitš Berezovski mulle sellest Zafferano restoranis ja näitas iPadilt videot,» väitis Aleksei Vešnjaki nimeline mees pimendatud ruumis tehtud salvestisel.

«Kes seisis jumalateotajatest naiste taga? Minu hinnangul on üks neist inimestest Boriss Abramovitš Berezovski,» lisas Vešnjak, öeldes, et Berezovski soovis murda Vene õigeusukiriku ja julgeolekujõudude võimu.

Pussy Rioti kaitsjad mõistsid eileõhtuses saates kõlanud väited hukka, nimetades neid absurdseteks.

«Kogu stuudio möirgab,» kirjutas Pussy Rioti advokaat Violetta Volkova Twitteris.

Vene kohtud on Berezovski tagaselja omastamises süüdi ja vangi mõistnud ning tema nime sidumine Pussy Riotiga tundub olevat uus katse määrida nende mainet.

Kolm bändiliiget mõisteti eelmisel kuul usuvihast ajendatud huligaansuse eest kaheks aastaks vangi, ajendiks Vladimir Putini vastane laul, mida üritati esitada Moskva suurimas kirikus.

Kohtuotsus vallandas Lääne hukkamõistu.

Vešnjak ütles, et Berezovski näitas talle salvestist poliitilisest kunstnikerühmast Voina (Sõda), millesse kuulusid ka üks praeguse Pussy Rioti liikmetest Nadežda Tolokonnikova ning tema abikaasa Pjotr Verzilov.

«Ta tegi selle lahti ja näitas mulle: vaata Petja Verzilovit, vaata Tolokonnikovat, me hakkame varsti tegutsema. Peatselt hakkab siin palju toimuma... Küll sa näed. Me hakkame tegutsema kiriku liinis.»

Sama saatejuhi varasem šõu aprillikuus oli juba vihjanud Berezovski võimalikule seotusele, tuginedes faktile, et ärimees oli saatnud jaanuarikuus, enne presidendivalimisi Venemaa patriarhile kirja, kutsudes teda toetama režiimimuutust.

Saate «Provokatorõ 2» juht Arkadi Mamontov juhtis varem saadet, mis paljastas Briti luurajate kasutatud «spioonikivi» Moskvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles