Korduvalt karistatud mees pettis inimestelt välja ligi 20 autot

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autod.
Autod. Foto: SCANPIX

ETV saade «Pealtnägija» paljastas korduvalt kriminaalkorras karistatud Reeno Mätliku, kes pettis ühe ja sama skeemi abil autosid välja.

Kannatanud on siiani sõidukita ja rahata, petis aga viibib endiselt vabaduses, kirjutab ERR Uudised.

Vaevu kaks kuud varem vanglast vabanenud Mätlik pani toime Eestis pretsedenditu pettuste sarja, kui kavaldas tänavu kevadel lühikese aja jooksul pahaaimamatutelt inimestelt välja ligi 20 autot. Asja teeb kurioosseks see, et kuigi mitu masinat on hiljem üles leitud, ei saa ohvrid neid tagasi.

Põhja prokuratuuri prokuröri abi Günter Koovit ütles, et Mätlik pani esimese pettuse toime käesoleva aasta jaanuari lõpus ja tegutses kuni 11. märtsini. Kooviti praktikas on nii mastaapne kelmuste toimepanemine esmakordne.

Põhja prokuratuuri menetletav kriminaalasi puudutab 14 auto välja petmist, kuid tegelik ohvrite arv ligineb kahekümnele, sest mitte kõik neist pole politseisse pöördunud.

Tapalt pärit 24-aastane Mätlik on varem korduvalt kriminaalkorras varguste ja narkokuritegude eest karistatud. Viimati vabanes ta Viru vanglast mullu novembris. Temaga kokku puutunud inimeste lugu on identne – Mätlik tuli tihtipeale autot ostma hilja õhtul, sageli ei toimunud proovisõitu ega hinnaläbirääkimisi. Ta otsis kuulutustest odavamaid autosid, küsis müüjatelt järelmaksu võimalust ning kirjutas kõigile nende soovitud lisagarantiidele alla, et masin ainult kiiresti kätte saada.

Müüs masinaid kiiresti väiksema hinnaga edasi

Pärast seda, kui auto käes, ladusa jutuga mees ülejäänud raha enam ei maksnud. Kui ühel kannatanul tekkisid kahtlused, sisestas ta Google’isse Mätliku nime ning siis oli pilt selge. Autoregistrikeskusesse minnes selgus, et auto polnud enam kannatanu nimel. Lühikese aja jooksul pärast seda, kui Mätlik oli sõiduki oma valdusesse saanud, müüs ta selle edasi järgmisele isikule.

Kui Margit Kivi elukaaslane leidis Auto24st, et nende auto on müügis, otsustati koos tuttavatega seda vaatama minna. «Leppisime kokku, et saame esmaspäeval, 12. märtsil hommikul kell 10 Ülemiste parklas kokku, et tuleme kaugelt. Läksime sinna kohale, vaatasime, et hoopis võõras inimene müüb seda autot. Lootsime, et me saame selle Reeno kätte, aga ei saanud,» meenutas Kivi.

Selgus, et tema Alfa Romeo oli mõne päeva jooksul kolm korda omanikku vahetanud. Oma ehmatuseks leidis naine võltsitud müügilepingu, millel oli justkui tema enda allkiri. Enamik inimesi arvab, et auto edasi müümiseks tuleb kohustuslikus korras teha ka omanikuvahetuse kanne ARKis. Tegelikult saab sõidukit lugematu arv kordi edasi müüa ka ainult müügilepingu alusel ja just nii Mätlik tegigi.

Prokuröri abi Koovit selgitas, et petise skeem oligi selline, et niipea, kui ta sai sõiduki kätte, müüs ta selle võimalikult kiiresti edasi väiksema hinnaga, kui ta ise selle eest maksis. Näiteks kui ostetud sõiduki hind oli 3000 eurot, maksis Mätlik ära 10 protsenti ehk 300 eurot ja üritas päev või kaks pärast auto oma valdusse saamist müüa seda 2500 euroga. «Ehk siis hinnaga, mis oli turuhinnast võib-olla natukene odavam, et saada võimalikult kiiresti selle auto müügi eest raha,» ütles Koovit.

Omanikud ei saa oma sõidukeid tagasi

Paljud ohvrid tegid detektiivitööd ja leidsid ise oma masina üles. Kuid prokuratuur langetas kõigi nende puhul otsuse, et auto tuleb uutele omanikele tagastada, sest nood olid masinaid ostes heausksed. Seejuures ei lugenud, et algupärane omanik polnud raha saanud ning autosid oli korduvalt ja lühikese aja jooksul edasi müüdud. Juriidiliselt sai määravaks just see, et ohvrid olid masina algul vabatahtlikult Mätliku kätte andnud.

Kannatanud on nördinud, sest juhtunust on möödas pool aastat, kuid nad on ilma nii oma autodest kui rahast ja Mätlikut pole siiani kätte saadud. «Ma isegi ei looda seda autot kätte saada. Võib-olla on kas vanarauaks tehtud või romulas või kuskil metsa ääres, noh, ma isegi ei otsi teda enam,» ütles üks Mätliku ohvritest, ehitaja Tarmo Sild Tallinnast.

Prokuratuur väidab, et petise otsimisega tegeletakse aktiivselt, viimastel andmetel nähti teda Soomes. Politsei ootab infot Mätliku asukoha kohta või informatsiooni, mis võiks viia tema tabamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles