Uuring: eestlased pole samasooliste kooselu registreerimise vastu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eestis on võrdselt nii neid, kes toetavad samasooliste õigust oma kooselu partnerlusseaduse alusel ametlikult registreerida, kui ka selle vastaseid. Samast soost elukaaslaste abiellumisse ja nende lapsendamisõigusesse on suhtumine aga pigem negatiivne, selgus Turu-uuringute ASi uuringust.

34 protsenti küsitletutest pooldab samasooliste paaride õigust teineteisega abielluda, 60 protsenti on aga selle vastu.

Neid, kes pooldavad selliste paaride võimalust kooselu registreerida, on juba märksa enam – võrdselt 46 protsenti on nii neid, kes on selle poolt, kui ka vastu. Tolerantsemad on naised, eriti aga noored, kellest 60 protsendil pole midagi samasooliste kooselude registreerimise vastu.

Eestlastest toetab samasooliste kooselu registreerimise õigust 51 protsenti, venelastest vaid 35 protsenti.

Inimeste hulgas, kelle suhtlusringkonnas pole ühtegi seksuaalvähemust, on sallimatus suurem.

«Leebem on suhtumine sellesse, kui ühel elukaaslasel on laps, võiks olla teisel õigus seda lapsendada. Hoopis halvemini suhtutakse sellesse, kas samast soost elukaaslased võiks saada õiguse lapsendada,» rääkis uuringu läbi viinud Liis Grünberg Turu-uuringute AS-ist. Tolerantsemad on nooremad inimesed ja eestlased, jäigemad on vanemad ja muukeelsed vastajad.

Kari Käsper Tallinna Tehnikaülikoolist tõdes rõõmuga, et Eesti kodanike seas on kooseluseaduse pooldajaid rohkem kui vastaseid.

Uuringus küsiti ka inimeste arvamusi, mis on inimeste homoseksuaalsuse põhjuseks. 43 protsenti vastanuist pidas seda sünnipäraseks, 40 protsenti arvas, et see on inimese vaba valik. 28 protsenti arvas, et seda põhjustab keskkond või kasvatus. Vähem arvati, et see on patoloogia, haigus või seda põhjustab propaganda.

«Huvitav oli see, et kes pidasid homoseksuaalsust vastuvõetavamaks, tõid enam välja kaht esimest põhjust, kellele see on aga pigem vastuvõetamatu, pidasid põhjuseks kasvatuse tulemit või patoloogiat,» rääkis Grünberg.

Kari Käsper nentis uuringu tulemusi kommenteerides, et nagu näha, põhjustab palju sallimatust just teadmatus. «Inimestel, kel on eelarvamused, kelle suhtlusringkonnas pole ühtegi seksuaalvähemust, nende hulgas on sallimatus suurem. Eraldi tuleks sallivusteemade edendamisel tähelepanu pöörata venekeelsele elanikkonnale,» sõnas ta.

«Positiivne on aga see, et suhtumine on muutunud üldjoontes paremaks, eriti on suhtumine palju parem just noorte hulgas.»

Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS 15-74-aastaste elanike seas, küsitluses osales 1000 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles