Seiklusturismi keskust hakkab soojendama mägi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli tuhamäed
Kiviõli tuhamäed Foto: Mihkel Maripuu

Jaanuaris avatavat Kiviõli seiklusturismi keskust hakkab soojendama ainulaadne küttesüsteem, kus vee soojendab üles poolkoksimägi, mille keskosas on temperatuur kuni 85 kraadi.

Kiviõli seiklusturismi keskuses peaks oktoobrikuus valmima küttesüsteem, millega kasutatakse ära mäe sisemine soojus, mida uuriti ja mõõdeti aastaid tagasi kartuses, et seest soe mägi hakkab suusaradadelt lund sulatama, kirjutab Põhjarannik.

Toonased mõõtmised näitasid, et mäe soojus suusalund sulatama ei ulatu, küll kinnitasid need, et mägi on seest kuni 85 kraadi soe ja seda püütakse ära kasutada küttesüsteemi ehitades.

Küttesüsteemi, milles ringlevat vett soojendab poolkoksimägi, pole kusagil lähipiirkonnas ehitatud ja kasutatud. Seetõttu on SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul projekti välja mõelnud ehituse peatöövõtja, geotehnikud ja tehnikaülikooli teadlased.

«Kuidas ja kas süsteem toimima hakkab saame katsetada alles siis, kui see on valmis,» tunnistas ta.

Mäkke on paigaldatud viis toru, et küttesüsteemi vett soojendada. Torusid mööda hakkab vesi mäe ja keskuse teenindushoone vahel ringlema. Maari sõnul on hoonet küttes vaja, et mägi soojendaks vee üles kuni 50 kraadini. See on piisav, et kütta hoone ära ka väga külmal perioodil.

Samaaegselt keskuse soojasüsteemiga ehitatakse mäel tõstukisüsteemi. Soomes valatud tõstukite betoonosad on praeguseks paigas, peagi hakatakse panema poste, seejärel trosse. Lisaks vajab tõstukisüsteem hoonet elektrisüsteemi jaoks, ka see peaks valmima lähima kuu jooksul.

Mäele tuleb kaks suurt tõstukit, mis veavad suusa- ja lumelauasõpru maad mööda mäkke. Suvel veab sama tõstuk üles downhill-autosid, mis hakkavad kasutama sama nõlva, mis talvel on lumelaudurite päralt.

Lisaks kahele suurele tõstukile paigaldatakse mäele veel kaks väiksemat tõstukit, üks neist laste suusamäele pääsemiseks ja teine tuubitajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles