Scheffer peab NATO-Vene suhteid eiramiseks liiga olulisteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AP / Scanpix

NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer ütles laupäeval, et alliansi suhted Venemaaga on vaatamata erimeelsustele sedavõrd olulise tähtsusega, et neid ei saa eirata.


Vesti 24 telekanalile antud usutluses märkis Scheffer vastuseks küsimusele, mida on Venemaal oodata NATO 60. aastapäeva tähistamiseks peetavalt tippkohtumiselt, et mõlemad vajavad üksteist.

«NATO on vajalik Venemaale, Venemaa on vajalik NATO-le ning vaatamata tekkinud tormile meie suhetes ja meie erinevustele, on need suhted, mis on eiramiseks liiga tähtsad.»

Scheffer kutsus Euroopat ja Venemaad erinevusi tunnistama, mitte varjama. «Me ei suuda seda teha ja meie arvamused erinevad, hakakem siis seda tunnistama,» ütles NATO juht.

NATO peasekretär lubas võtta sellise suhtumise endale «koduseks ülesandeks», mida «hakkavad järgima ka teised NATO riikide liidrid», mille kohaselt ei kujuta allianss erinevustest hoolimata Venemaad ette «millegi kurja, halva või millegi väärana».

Samasuguse ettepaneku tegi ta aga ka Venemaale, et Moskva hoiduks NATOt pidamast «organismiks, mis püüdleb laienemise ning ekspansionistliku ja agressiivse organisatsiooni suunas».

Scheffer tõdes, et üldine meelsus Venemaal on NATO-vastane, ent sealsed võimud võiksid seda paremuse poole suunata, tunnistades vajadust püsivate suhete järele alliansiga.

NATO juht märkis, et kahepoolsetest suhetest tuleks võtta õppust ja muuta need tulevikus palju «konstruktiivsemaks ja tõsiseltvõetavamaks».

Moskva negatiivset hoiakut NATO laienemisplaanide suhtes kommenteerinud Scheffer lausus, et tegemist on «protsessiga, mis aitab levitada Euroopas stabiilsust ja demokraatiat».

Schefferi sõnul püüdis ta oma viieaastase ametiaja jooksul korduvalt, ehkki mitte alati edukalt, veenda Moskvat, et NATO laienemine ei ole suunatud Venemaa vastu. Tema sõnul teenivad suurem stabiilsus ja julgeolek alliansiga liitunud riikides selgelt ka Venemaa huve.

NATO juht lisas, et kui see nii ei ole Venemaale tundunud, siis pole ta oma ülesandega hästi hakkama saanud ja peab tulevikus paremini vastupidist arvamust esitlema.

Scheffer märkis seejuures, et allianss ei saa selga pöörata riikidele, kes tulevad «koputama NATO ukse taha». Samas tõdes ta, et liituda soovijatel tuleb palju tööd teha, sest «automaatselt ei saa keegi NATO ega Euroopa Liidu liikmeks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles