Vene parlament võttis Putini-kriitikult mandaadi ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Gudkov
Gennadi Gudkov Foto: SCANPIX

Vene riigiduuma tühistas endisest KGB polkovnikust opositsioonilise seadusandja mandaadi, kes vihastas Kremlit terava kriitika ja aktiivse osalusega president Vladimir Putini vastastes protestides.

Gudkovi tagandamine parlamendi alamkojast avab tee samalaadseteks otsusteks teiste opositsiooniliste seadusandjate suhtes, saates selge sõnumi parlamendiliikmetele, et nad teenivad Kremlit.

Õiglase Venemaa liikmest seadusandjalt mandaadi äravõtmist põhjendati väidetava huvide konfliktiga ettevõtlusega jätkamise tõttu.

Hääletuse tulemused, mille käigus pooldas Gudkovi ilmajätmist mandaadist 291 seadusandjat, vastustas 150 ning erapooletuks jäi kolm, tähendavad ka seda, et teda ei kaitse enam saadikupuutumatus.

Gudkovi toetajad kardavad, et ta võidakse vahistada.

Gudkov taunis mandaadi äravõtmist «poliitilise kättemaksu ning kohtuvälise repressioonina», lubades parlamendi otsuse ülemkohtus vaidlustada.

Ta marssis saalist otsekohe välja, raputades trotslikult rusikat ning emmates oma parteikaaslasi hüvastijätuks. Tema ilmajätmine mandaadist oli oodatud, kuna seda toetas parlamendis domineeriv võimuerakond Ühtne Venemaa.

«Me häbistasime täna end kogu maailma silmis,» ütles poliitik ajakirjanikele.

«Ma jätkan võitlust ega lahku riigist, et end jänesena peita. See riik on astunud ühe sammu kodusõja suunas,» lisas ta.

Gudkov töötas parlamendi julgeolekukomitee aseesimehena ning nautis häid suhteid paljude ametiisikutega.

Ta oli üks alates eelmise aasta detsembrist toimunud Putini-vastaste massimeeleavalduste juhtisikutest ning üks vähestest parlamendiliikmetest, kes julges Kremlit jõuliselt kritiseerida.

Venemaa juurdluskomitee peab 23. septembriks otsustama, kas eraturvafirma omanikust Gudkov rikkus samal ajal parlamendis töötades seadust.

KGB-st 1993. aastal lahkunud Gudkov alustas seadusandja karjääri 2001. aastal Venemaa Rahvapartei liikmena, saades hiljem erakonna liidriks.

Kui erakond 2003. aasta valimistel parlamenti ei pääsenud, pälvis Gudkov siiski mandaadi, ühinedes Ühtse Venemaa fraktsiooniga.

Aastal 2007 läks Venemaa Rahvapartei laiali ning enamik selle liikmetest, kaasa arvatud Gudkov, ühines vastloodud Õiglase Venemaaga. Temast sai järk-järgult kõige sõnakam Kremli kriitik riigiduumas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles