Napolis marssisid massid maffia vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia kirjanik-ajakirjanik Roberto Saviano kõnelemas Napoli maffiavastasel demonstratsioonil.
Itaalia kirjanik-ajakirjanik Roberto Saviano kõnelemas Napoli maffiavastasel demonstratsioonil. Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia lõunapoolses osas asuvas Napoli linnas kogunes laupäeval tänavatele kümneid tuhandeid inimesi, kes osalesid viimaste aastate suurimal maffiavastasel meeleavaldusel.

Politsei teatel oli iga aasta kevade esimesel päeval toimuval aktsioonil seekord väljas protesteerimas koguni sada tuhat rahulolematut, vahendas BBC News.

Marssijatele loeti valjuhäälditest ette maffia tapetud inimeste nimesid, keda mälestasid lilli kandvad sõbrad ja armsamad. Meeleavaldajad nõudsid politseilt jõulisemat võitlust maffiaklannidega, kelle arvele kirjutatakse sadu viimastel aastakümnetel röövitud inimelusid.

Campania maakonna president Antonio Bassolino kuulutas massidele, et ka maffia «ei ole igavene» ning nii traditsiooniline Sitsiilia maffia kui ka Napoli piirkonna kuritegelik organisatsioon Camorra on «löödavad».

Ta kutsus eraldama regionaalsetele politseijõududele rohkem vahendeid organiseeritud kuritegevuse tõrjumiseks. «Me peame võitlema maffiaga 365 päeva aastas,» lisas ta.

Maffia kuritööde ohvriks langenud inimesed on siiski skeptilised parema tuleviku suhtes, sest ka kurjategijad pole jäänud ootama ning muutuvad üha ohtlikumaks ja sulanduvad paremini võimuvõrgustikku.

Napolis oli marssijate seas ka uuriv ajakirjanik Roberto Saviano - maffiat paljastava raamatu «Gomorrah» autor, kes tõi päevavalgele Camorra salaelu. Tema teosest on nüüdseks tehtud ka rahvusvaheliselt paljutunnustatud linateos, kuid mees ise saab tapmisähvardusi ja elab politsei kaitse all.

Itaalia organiseeritud kuritegevuses domineerivad neli suurt maffiaklanni: sitsiillaste Cosa Nostra, juba mainitud Camorra, samuti Calabrias tegutsev kurikuulus 'Ndrangheta ning veel Puglia rühmitus Sacra Corona Unita.

BBC korrespondendi sõnul on sitsiillased saanud viimastel aastatel võimudelt tõsise löögi, ent ülejäänud kolm klanni säilitavad oma haaret ja isegi laiendavad oma mõjuringi, milles mängib oma rolli ka üleilmne majanduskriis, sest see toob rahakale maffiale uusi teenimisvõimalusi näiteks krediidikitsikuses ärimeestele laenamise kujul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles