Jaapan kavatseb loobuda tuumaenergiast aastaks 2040

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaenergiavastane meeleavaldus Jaapani peaministri Yoshihiko Noda ametiresidentsi ees Tokyos täna.
Tuumaenergiavastane meeleavaldus Jaapani peaministri Yoshihiko Noda ametiresidentsi ees Tokyos täna. Foto: SCANPIX

Fukushima tuumakatastroof  tõi Jaapani energiapoliitikasse täielikku pöörde,  valitsuse töörühma ettepaneku järgi suletakse kõige viimane reaktor aastaks 2040.  

Töörühma ettepanekud vajavad veel valitsuse heakskiitu, vahendas AFP.

Jaapanlased on avaldanud riigijuhtidele survet tuumaenergiast loobumiseks alates mullu kevadel juhtunud Fukushima katastroofist, mille põhjuseks oli maavärinale järgnenud tsunami.

Jaapan sai enne õnnetust kolmandiku kogu vajaminevast energiast tuumajaamadest ja seda osa plaaniti tõsta 50 protsendile.

Valitsuse töörühma ettepanekute järgi tuleks panustada taastuvenergiale ja energia säästmisele.

Loobumisotsuseid on langetatud ka Euroopas. Näiteks Saksamaa sulgeb 17 tuumareaktorit aastaks 2022. Šveitsis kiideti heaks plaan viie reaktori sulgemise kohta aastaks 2034.   

Itaallased hääletasid eelmisel aastal tuumaenergia tootmise taastamise vastu. Seal seisati reaktorid pärast Tšernobõli katastroofi.

Euroopas on kasutusel 185 tuumajaama, lisaks 16 on ehitusjärgus. Riik, mis sõltub tuumaenergiast kõige rohkem, on Prantsusmaa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles