Rahastamisümarlaual rõhutati poliitilise konkurentsi olulisust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Toomas Huik / Postimees

Ühingu Vaba Isamaaline Kodanik korraldatud erakondade rahastamise teemalisel ümaralaual osalenud poliitikud ja eksperdid rõhutasid, et kõige olulisem on tagada poliitiline konkurents.

Ühingusse kuuluv riigikogu liige Andres Herkel ütles kohtumist kokku võttes, et konkurentsivabaduse tagamiseks peab erakondadel olema teatud võrdsusmiinimum. «Mängureeglid ei saa olla niisugused, et kes nii-öelda turul on, see on, ning uute teke või ka väga madala toetusega või riigikogust välja jäänud erakondade tagasitulek on pärsitud selle tõttu, et nende rahastamise piir on äärmiselt palju madalam,» lausus ta.

Herkeli sõnul toetasid ümarlaual osalenud erakondade riigieelarvelise rahastamise vähendamist ja võrdsustamist. Lisaks peeti tema sõnul vajalikuks alandada erakondade liikmepiiri.

Ümarlaual osalesid esindajad mitmetest erakondadest ja organisatsioonidest, mis tegid riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepanekuid erakondade rahastamise süsteemi muutmiseks. Teiste seas võtsid kohtumisel sõna endine riigikogu liige Jüri Adams, põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste, õiguskantsleri asetäitja-nõunik Hent Kalmo, riigikontrolli peakontrolör Airi Mikli ning Tartu ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise.

Põhiseaduskomisjon jätkab ettepanekute arutamist 25. septembril. Komisjoni esimees on avaldanud lootust, et erakondade rahastamise süsteemi ja järelevalve teemalised ettepanekud õnnestub eelnõuks vormida oktoobri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles