Poola kehutab Ühendriike raketilubadusi täitma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radosław Sikorski kuulab küsimusi Brüsseli foorumil.
Poola välisminister Radosław Sikorski kuulab küsimusi Brüsseli foorumil. Foto: AP / Scanpix

USA välispoliitikas viimasel ajal toimunud arengutest murelikuks muutunud Poola palus suurel partneril kinni pidada oma varasematest lubadustest raketitõrje vallas.


 
«Me loodame, et ei pea kahetsema oma usaldust Ühendriikide vastu,» ütles täna Brüsselis kõrgetasemelisel foorumil esinenud Poola välisminister Radosław Sikorski, kelle kuulajateks olid mõjukad poliitikud ja eksperdid mitmelt poolt maailmast, vahendas AFP.

«Kui me hakkasime seda asja Ühendriikidega arutama, siis kinnitas USA meile, et nad suudavad Venemaad veenda,» märkis ta, viidates pikalt peetud läbirääkimistele raketikilbi komponentide paigutamiseks Poola pinnale.

Venemaa liidrid on selle plaani vastu jõuliselt sõna võtnud ning ähvardanud vastuseks viia oma Iskander-raketid Kaliningradi oblastisse. «Ma kardan, et Vene kindralid ja isegi Vene president jätkavad meie ähvardamist keskmaarakettide kohaletoomisega,» tõdes Sikorski.

USA eelmine administratsioon vabariiklasest presidendi George W. Bushi juhtimisel pidas pikalt läbirääkimisi nii poolakate kui tšehhidega nende pinnale oma raketikilbi komponentide paigutamiseks, kuid uue demokraatide administratsiooni tulekuga on selles hakatud kahtlema.

«Poola on võtnud poliitilise riski, kirjutades alla leppele eelmise administratsiooniga,» rõhutas Sikorski. Poola kaitseminister Bogdan Klich kinnitas veel eelmisel kuul, et kõnelused Washingtoniga jätkuvad, kuid näiteks tšehhid on juba teatanud valmisolekust USA raketikilbi radari osas töid edasi lükata.

Esialgsete kavade järgi pidi raketitõrjesüsteem tööle hakkama 2013. aastaks. Barack Obama on aga presidendiks tõusmise järel juba otsustanud lasta miljardeid dollareid nõudva projekti tehnilist teostatavust ja tasuvust uuesti hinnata. Taolise uuringu läbiviimiseks kuluvat aega pole täpsustatud.

USA uueks juhiks relvastuskontrolli alal pakutud kongressiliige Ellen Tauscher ütles, et praegu on olulisem tegeleda tõelise ohuga, mida tema sõnul kujutavad endast lühi- ja keskmaaraketid. Ta lisas, et ka Venemaa tuleb sellise süsteemi loomiseks tuua NATOga ühise laua taha ning kui kaugmaa rakettide tõrjekilp osutub vajalikuks ja tasuvaks, siis saab selle niisugusele süsteemile juurde liita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles