Obama lubas vägivallale kindlalt vastu astuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lippe põletati ka Gaza sektoris.
USA lippe põletati ka Gaza sektoris. Foto: SCANPIX

Ühendriikide president Barack Obama lubas täna kindlalt vastu astuda USA-vastasele vägivallale araabia riikides, kui Liibüas tapetud diplomaatide surnukehad saabusid kodumaale.

 «Nende ohvrit ei unustata kunagi, me toome õigusemõistmise ette kõik need, kes nad meilt võtsid. Me seisame vägivallale kindlalt vastu,» kinnitas Obama.

USA president helistas päeval Egiptuse, Jeemeni ja Liibüa liidritele, et arutada nendega julgeolekualast koostööd pärast vägivaldseid sündmusi Kairos ja Banghazis, teatas reedel Valge Maja.

Obama kutsus Egiptust üles täitma kohustusi USA diplomaatiliste rajatiste ja diplomaatilise personali kaitse osas ning kutsus Liibüad üles koostööle, et tuua Ühendriikide konsulaadi rünnaku eest vastutavad isikud kohtu ette.

YouTube'i postitatud filmi treiler, mida Egiptuse televisioon vahendas, vallandas teisipäeval vägivaldsed meeleavaldused Egiptuses ja Liibüas

Obama tänas Abdrabuh Mansur Hadit vägivalla kiire hukkamõistmise eest ja tervitas sündmuste uurimise alustamist. Hadi oli eelnevalt palunud Obamalt ja Ameerika rahvalt «pööbli» tegude pärast vabandust.

YouTube'i postitatud filmi treiler, mida Egiptuse televisioon vahendas, vallandas teisipäeval vägivaldsed meeleavaldused Egiptuses ja Liibüas, kus rünnakus USA konsulaadile Banghazis hukkus USA suursaadik ja veel kolm ameeriklast. Väikese eelarvega vändatud film «Moslemite süütus», kus näitlejatel on tugevad ameerika aktsendid, kujutab moslemeid ebamoraalsete ja vägivaldsetena ning pilkab prohvet Muhamedi.

Jeemenis ja mujal araabia maailmas on islamit solvava amatöörfilmi pärast ärritunud rahvahulgad avaldanud juba terve nädala jooksul USA esinduste ees meelt. Liibüas sai teisipäeval puhkenud vägivallas surma USA suursaadik ja veel kolm ameeriklast, Jeemenis tungisid demonstrandid lühiajaliselt Ühendriikide saatkonna territooriumile.

Jordaania pealinnas Ammanis demonstreeris reedel üle 2000 islamisti islamivaenuliku filmi vastu ning Jordaania valitsus nõudis, et YouTube võtaks maha filmi treilerid. Rangelt turvatud USA saatkonna juures avaldas meelt 400 salafisti, kes kandsid musti lippe.

Tuneesia pealinnas Tunises reedel aset leidnud raevunud rahvahulga rünnakus USA saatkonnahoonele hukkus vähemalt kolm ja sai vigastada 29 inimest. Politsei kasutas märatseva rahvahulga ohjeldamiseks pisargaasi ja lasi käiku ka tulirelvad. Kõik kolm hukkunut olid meeleavaldajate seast, viga said nii protestijad ja ka politseinikud. Viimastel andmetel sai jalga haavata ka üks USA saatkonnatöötaja, kes tõsteti kanderaamiga kiirabisse ja viidi haiglasse.

USA väliminister nimetas reedel nelja diplomaadi tapmist Liibüas muu hulgas «mõttetuks vägivallaks» ja «vastuvõetamatuks» ning kinnitas, et araabia kevade ajal ülestõusnud rahvas ei teinud seda eesmärgiga vahetada diktaatorite türannia äärmuslaste ja märatsejate türannia vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles