Tunises hukkus rünnakus USA saatkonnale kolm inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Tuneesia pealinnas Tunises.
Rahutused Tuneesia pealinnas Tunises. Foto: SCANPIX

Tuneesia pealinnas Tunises reedel aset leidnud raevunud rahvahulga rünnakus USA saatkonnahoonele hukkus vähemalt kolm ja sai vigastada 29 inimest, vahendas riiklik meedia tervishoiuministeeriumi andmeid.

Politsei kasutas märatseva rahvahulga ohjeldamiseks pisargaasi ja lasi käiku ka tulirelvad.

Kaks vigastatud meest on kriitilises seisundis. Kõik kolm hukkunut olid meeleavaldajate seast, viga said nii protestijad ja ka politseinikud. Viimastel andmetel sai jalga haavata ka üks USA saatkonnatöötaja, kes tõsteti kanderaamiga kiirabisse ja viidi haiglasse.

Tuneesia meeleavaldajad tungisid politsei vastupanule vaatamata USA saatkonda. Agressiivsed demonstrandid ronisid saatkonda ümbritsevast müürist üle parkla lähistel, kus eelnevalt oli mitu autot põlema süüdatud, kirjeldas uudisteagentuuri AFP fotograaf.

Rahvahulgad mitmel pool araabia riikides ja islamimaades on protestinud USAs tehtud filmi vastu, milles nende sõnul moslemeid halvustatakse ja mõnitatakse.

Tuneesia peaminister Hamadi Jebali islamistlikust võimuparteist Ennahda ütles reedel, et on «sügavalt murelik» äärmuslaste rünnaku pärast USA saatkonnahoonele Tunises, vahendas riigimeedia.

«Hamadi Jebali ütles, et on sügavalt murelik nende sündmuste pärast» ning «pöördus viivitamatult tagasi Tunisesse», märkis uudisteagentuur TAP. Varem oli valitsusjuht teatanud, et viibib reedel ja laupäeval puhkusel.

Julgeolekujõud sekkusid siis, kui mitmesaja inimesega rahvahulgas olnud salafistid hakkasid kive loopima, ütles AFP ajakirjanik varem. Politsei vastas kivide loopimisele pisargaasiga ning seejärel kõlasid ümberkaudsetel tänavatel valjud lasud. Esialgu ei ole selge, millistest relvadest tulistati, kuid politsei kasutab vägivaldseks muutunud meeleavalduste laialiaajamiseks sageli kummikuule.

«Nad tulistavad selleks, et teised rühmad ei tuleks,» ütles üks protestija AFP-le.

Meeleavaldajad valasid solvangutega üle ka politseinikud, keda nad süüdistasid islami halvustajate kaitsmises.

Suurem osa protestijaid paistis olevat äärmuslikud salafistid, kes lehvitasid musti islamilippe.

Tuneesia imaamid kutsusid varem pealinna mošeedes korraldama meeleavaldusi prohvet Muhamedi pilava filmi vastu, mis internetis avaldati ja mis on kogu islamimaailmas raevu tekitanud.

Reedel puhkesid kokkupõrked islamivaenuliku filmi pärast protestinud islamistide ja julgeolekujõudude vahel veel Sudaanis, Jeemenis ja Liibanonis.

Rahvahulgad mitmel pool araabia riikides ja islamimaades on protestinud USAs tehtud filmi vastu, milles nende sõnul moslemeid halvustatakse ja mõnitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles