Helsingi politsei valmistub Putini-noorte meeleavaldusteks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Našistid lippudega Moskvas
Našistid lippudega Moskvas Foto: AFP / Scanpix

Helsingi politsei on teinud ettevalmistusi juhuks, kui tänased Putini-noorte meeleavaldused peaksid väljuma kontrolli alt, kinnitas politseiülema abi Jari Liukku.


Kokku võib rahvakogunemisi toimuda kolmes paigas: Eesti suursaatkonna juures, seminari toimumispaiga Sanomatalo ees ja Eesti-juttude jätkumise kohas ühes kinos, kirjutab Ilta-Sanomat.

Päeva jooksul võib teatada ka uutest väljaastumistest ja seda vaid kuus tundi enne kogunemist.

Vaatamata avalikkusele maalitud hirmsatest piltidest pole laiaulatuslikud meeleavaldused eriti tõenäolised, kirjutab Ilta-Sanomat.

Ajalehe andmetel on meeleavalduste taga soomlane, mitte Kremli-meelsed našistid. Kõnealune mees korraldab väidetavalt meelsasti taolisi meeleavaldusi.

Juhuslikud möödakäijad spontaanselt välismaiste meeleavaldajatega usutavasti ei liitu. Ilta-Sanomat meenutab, et juhtgrupi moodustavad kümmekond Eestist pärit venelast.

Samas on võimalik ka Kremli-meelstete noorte vastu korraldatud meeleavaldus.

Kaitsepolitsei hoiab toimuval silma peal ja on koostanud sündmuste oletatava käigu kohta prognoosi.

Vene rahvusest noorte väljaastumise põhjuseks on Nõukogude kuritegusid Eestis kajastav seminar. Räägitakse sellest, kuidas Eesti jäi ilma oma ajaloost ja mil moel see õnnestus tagasi saada. Seminari juhtfiguurid on kirjanikud Sofi Oksanen ja Imbi Paju ning politoloog Iivi Anna Masso.

Eesti saatkond korraldab täna Helsingis koostöös Läti ja Leedu saatkondade, kirjastusega WSOY ning Soome Audiovisuaalarhiiviga ajalooseminari «Hirm müüri taga», mis on pühendatud 60 aasta möödumisele märtsiküüditamisest ja 20 möödumisele raudse eesriide ja Berliini müüri langemisest.

Lisaks esitletakse täna Paju ja Oksaneni koostatud soomekeelset artiklikogumikku «Kõige taga oli hirm».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles